Bosnia and Herzegovina

Rusi napravili novo lako oklopno vozilo

Ruska Vojno-industrijska kompanija napravila je novo lako oklopno vozilo "Strijela", objavila je televizija Zvezda.

Vozilo je teško 4,7 tona, što je dvostruko manje od mase vozila "Tigar". Zahvaljujući tome, transportni vojni avion Mi-8 može da prenosi "Strijelu" na podvesnom nosaču, što ga čini pogodnim za korišćenje u desantnim operacijama, saopštila je pres-služba kompanije.

"Strijela" može da primi osam vojnika, a balistička zaštita vozila štiti od protivoklopne municije kalibra 5,45x39 milimetara i 7,62x39 milimetara. Može da izdrži eksploziju snage do dva kilograma TNT-a u slučaju da nagazi eksploziv. Oklopno vozilo može da dostigne brzinu do 155 kilometara na čas. Prilikom pravljenja vozila korišćeni su napredni dijelovi, proizvedeni u Rusiji.

"Trenutno naša vojska ne posjeduje slična oklopna vozila", rekao je generalni direktor kompanije Aleksandar Krasovicki.

Kako je rekao, "Strijela" je namijenjena za prevoz vojske i različitog tereta. Vozilo se može koristiti kao operativno i službeno vozilo specijalnih jedinica izvršne vlasti. "Strijela" može biti opremljena oružjem i posebnom opremom.

(Sputniknews.com)

Football news:

Matuidi left Juventus. The midfielder will move to Inter Miami Beckham
Goetze turned down Beckham's Inter. Mario wants to play in Europe
Tonali will move to Inter after the end of the Europa League
Gasperini worked at Juventus (only with youth) and Inter (sacked after 5 matches), but Atalanta became the grandee for him
Parejo and Coquelin has gone from Valencia to Villarreal
Coca: The win over Liverpool had a good impact on us. It is not easy to beat the European champion and the Premier League twice
Giovane Elber: Lewandowski is better than Messi now. Lionel is a genius, but this year Robert is unattainable