Bosnia and Herzegovina

SA NIJEMCIMA NEMA ŠALE: Pola EU na njemačkoj 'crvenoj listi'

Njemačka vlada stavila je još 11 regiona u Evropskoj uniji na listu rizičnih zbog širenja korona virusa, a na takozvanoj "crvenoj listi" tako se našla i Budimpešta - gdje se večeras igra utakmica Superkupa između Bayerna i Seville.

Zbog osjetnog rasta broja novih infekcija koronavirusom, savezna vlada u Berlinu je u srijedu uveče proglasila više regiona u 11 članica EU rizičnim i preporučila njemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu zaista nužna, piše Deutsche welle (DW).

Na spisku su se našli regioni i gradovi iz susjednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Holandije, a Nijemci su na "crvenu listu" stavili i hrvatsku Ličko-senjsku županiju, čime je broj hrvatskih županija koje je Njemačka proglasila za rizične porastao na osam.

U ovom trenutku, na njemačkoj listi regiona u kojima preti pojačana opasnost od zaraze nalazi se ukupno 14 od 27 zemalja Evropske unije - kod nekih država su na spisku samo određeni regioni, a kod nekih kompletna teritorija.

Od srijede na listu su stavljeni prvi regioni u Danskoj, Portugaliji, Irskoj i Sloveniji, a u slučaju Francuske, Češke, Nizozemske, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regiona je proširena.

Njemačke vlasti preporučile su svojim građanima da ne putuju u spomenute regione - ali im to nisu izričito ni zabranile, a ljudi koji se iz rizičnih regiona vraćaju u Njemačku moraju, ukoliko ne posjeduju aktuelan negativan test, obavezno da se testiraju na koronu, i to u roku od 48 sati prije ili nakon povratka u Njemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja trebalo bi da odvrate njemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registrovan porast broja novih infekcija.

Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu na svojim internet-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu neophodna, a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regionima.

Samo upozorenje u praksi znači da turisti mogu besplatno da storniraju uplaćena paušalna putovanja, a ukoliko su avionske karte, hoteli ili drugi smještajni kapaciteti rezervisani i plaćeni po njemačkom pravu, i u tom slučaju turisti imaju pravo na povrat uplaćenog novca.

Glavni kriterij za stavljanje nekog regiona na listu rizičnih destinacija jeste porast broja novih korona-slučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

Football news:

Hector Herrera on 0:4 with Bayern: We played very well with the best team in the world. Don't write off us
Antonio Conte: Borussia are well prepared, they have a lot of potential. Inter could have won
Guardiola on 3:1 with Porto: a Good start. In the Champions League, there are 5 substitutions, the players who came out showed themselves well
Flick about Mueller: he's a continuation of the coach's hand on the field. Thomas manages the team, drives it forward
Gian Piero Gasperini: Miranchuk has just started training. We have a lot of players, rotation is inevitable
Goretzka about 4:0 with Atletico: We were lucky that we didn't miss out at the beginning. It took 10 minutes to get involved
Klopp on the win over Ajax: it wasn't radiant football, but we scored three points