Bosnia and Herzegovina

Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke

SANSKI MOST - Sportsko ribolovno društvo "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta obavilo je u proteklu subotu poribljavanje rijeke Sane i njenih pritoka sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke.

Poslije više godina, ovo je bilo prvo masovnije poribljavanje ovdašnjih rijeka, a treba istaći kako su Sanjani 5.000 komada mlađi pomenute riblje vrste dobili kao donaciju od Sportskog ribolovnog društva "Banjaluka" iz istoimenog grada, iz čijeg mrestilišta je i nabavljena riba.

"Ovo je prva faza poribljavanja naših rijeka, a već za desetak dana nabavićemo i pustiti odrasle jedinke potočne pastrmke spremne za reprodukciju, a potom, u završnoj fazi i kapitalne primjerke. Hvala našim kolegama iz Banjaluke, s kojima smo već ostvarili odličnu saradnju i komunikaciju", kazao je Nirzad Karamujić, sekretar sanskog ribolovnog društva.

Ovom događaju prisustvovao je i Bojan Šurlan, predstavnik banjalučkih ribolovaca, te istakao kako oni često dolaze ribariti na Sanu i njene pritoke.

"Zbog toga smo osjetili obavezu da i mi doprinesemo ovim aktivnostima i želja nam je da Sana i Vrbas budu rijeke prepoznatljive po brojnosti ribe", kazao je Šurlan.

Inače, pomenuto sansko ribolovno društvo formirano je prije nekoliko mjeseci, nakon čega je dobilo pravo ribolovnog gazdovanja rijekom Sanom i njenim pritokama na period od deset godina. Prije njih u ovome gradu je punih 70 godina postojalo Sportsko ribolovno društvo "Sana", ali se ugasilo zbog finansijskih dugovanja. U novom sanskom ribolovnom udruženju kažu kako žele nastaviti bogatu tradiciju ribolovačkog sporta u Sanskom Mostu, koju su baštinili njihovi prethodnici, te planiraju obnoviti i ponovo pokrenuti tradicionalna ribolovačka takmičenja, manifestacije i druženja koja su se održavala u prošlosti.

Football news:

Anton Miranchuk about the match with Bayern: we Go out to win and set the highest goals
Frankie de Jong: life in Barcelona is so pleasant that it may seem as if you are on vacation for a whole year
Donnarumma, Hauge and three members of the Milan team were infected with the coronavirus
The 37-year-old Ribery is at the top of Serie A in pressing, dribbling, speed and assists. And educates young and thinking about becoming a coach
Real Madrid want to resolve the issue of Ramos' contract as soon as possible
Leonardo spoke with Mbappe's representatives about the contract extension. The player wants to know how the club will develop
Salzburg coach Marsh: Atletico are no different from Lokomotiv in their style of play. The difference in the level of players