Bosnia and Herzegovina

Sanela Prašović–Gadžo kandidatkinja za načelnicu Novog Grada, ministri SBB-a neće glasati za imenovanja kadrova DF-a

Kako saznaje portal „Dnevnog avaza“, na današnjoj online sjednici Predsjedništva SBB-a, koja će trajati do kasnih popodnevnih sati zbog ozbiljnosti teme, koja će nakon pauze u radu od 12 do 14.30 sati biti nastavljena, razgovaralo se o predstojećim lokalnim izborima i političkoj situaciji, te odnosima prema pojedinim političkim subjektima. 

Ono što je najzanimljivije za javnost je odluka Predsjedništva SBB-a da Sanelu Prašović-Gadžo, federalnu poslanicu i generalnog sekretara ove stranke, kandidira za načelnicu Novog Grada.

Novi Grad je najmnogoljudnija općina u BiH, a, kako stvari sada stoje, ona će biti i jedini ženski kandidat u Kantonu Sarajevo. Zbog njene profesionalne biografije, dugogodišnje prepoznatljivosti u javnosti i veoma vidljivom političkom angažmanu, u SBB-u smatraju da ona može pobijediti aktuelnog načelnika Semira Efendića, kojega prati više afera.

Također, tokom dana će se odlučiti i o konkretnim imenima za druge načelničke pozicije u BiH i njihovom broju, kao i o ovjeravanju kandidatskih lista za općinske vijećnike na nivou kompletne BiH.

Na današnjoj sjednici, više članova Predsjedništva SBB-a je, kako saznaje naš portal, otvorilo pitanje i nastavka saradnje sa DF-om.

Kao što je poznato, nakon što SBB nije prihvatio nedovoljno referentnog kandidata za ministarsku poziciju u KS, iz DF-a je izdato više veoma teških i nepotrebnih političkih diskvalifikacija na račun SBB-a. U njima se javno tvrdilo da je SBB jedini u vlasti sa SDA, a DF je svjesno sakrio činjenicu da je veoma veliki broj važnih pozicija na nivou FBiH, upravo glasovima SBB-a u Vladi FBiH predat DF-u i na ta su mjesta izabrani njegovi kadrovi.

Stoga je više članova Predsjeništva SBB-a zatražilo da se danas donese obavezujuća odluka za sve ministre SBB-a u Vladi FBiH i članove nadzornih i upravnih odbora da više ne glasaju za imenovanja kadrova DF-a, odnosno da ta imenovanja nesmetano obavljaju SDA i HDZ koji imaju apsolutnu većinu u Vladi FBiH.

Football news:

Bartomeu has suspended Suarez's transfer to Atletico. He doesn't want to let a player go to a competitor for free
Robinson on bale: one of the 10th anniversary deals for Tottenham and a world-class player
Fulham want to rent Leipzig striker Lukman
Bruce about BLM: We are getting down on our knees, but is progress visible? Big question
Benteke alli at PSG: Playing with Neymar and Mbappe will raise his level. Dele will be great
Sandro Tonali: Zlatan is an example for Milan and an idol for everyone
PAOK FC have signed striker Colak. He was in the top 3 for goals in the Croatian League last season