Bosnia and Herzegovina

SAOPĆENJE GP-a BiH: 'Rusi su u Banju Luku sletjeli uz saglasnost MVP-a'

"Predmetni postupak je okončan 27. jula 2020. godine."

S obzirom na veliki medijski interes, razne špekulacije i dezinformacije pojedinih medija u vezi sa postupkom preliminarnog ispitivanja navoda o navodnom nepropisnom postupanju policijskih službenika GP-a BiH na MGP Aerodrom Banja Luka prilikom obavljanja graničnih provjera nad državljanima Ruske Federacije, koji su 9. aprila 2020. godine ušli u Bosnu i Hercegovinu na
navedenom graničnom prijelazu, iz Granične policije su saopćili da je postupak proveo Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH.

"Predmetni postupak je okončan 27. jula 2020. godine sačinjavanjem izvještaja u kojem su, na osnovu utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza, navedeni zaključci i mišljenje, prema kojima su policijski službenici Granične policije BiH postupili prema prethodnoj najavi i suglasnosti prelaska državne granice nadležnog Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te su, u skladu s važećim propisima, izvršili granične provjere nad stranim državljanima, čiji je prelazak državne granice prethodno najavljen, iz čega proizlazi da su tvrdnje o nepropisnom ponašanju policijskih službenika netočne i da radnje policijskih službenika ne predstavljaju nedopušteno ili nedolično ponašanje i da nema osnova sumnje da su počinili bilo koju povredu službene dužnosti propisane važećim propisima.

O navedenom postupku, dužni smo obavijestiti javnost s obzirom na to da su se u pojedinim medijima plasirale potpuno netočne informacije, kao što su ih plasirali i pojedinci sa zlonamjernim tvrdnjama, s ciljem narušavanja ugleda Granične policije BiH i sustavnog osporavanja propisnog obavljanja poslova policijskih službenika GPBiH", navode iz GP-a BiH.

(NAP) 

Football news:

Atletico are in talks with Arsenal to buy out Torreira
Kulusevski scored with the sixth touch and the first shot for Juve-this is crucial in the debut victory of coach Pirlo
Real Madrid was the first in La Liga to release 4 players born in the 2000s
Messi says goodbye to Vidal: I always thought you were a phenomenon. Our paths will cross again
Zidane about 0:0 with Sociedad: Real Madrid lost two points. Overall, we played well
Real Madrid have lost points in 1 La Liga game in 5 of the last 8 seasons as Champions
Andrea Pirlo: I don't want to just copy someone's ideas, I have my own