Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SATTLER OBJAVIO DOBRU VIJEST: BiH dobila 70 miliona eura pomoći za energetsku stabilnost 

Pojasnio je kako će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti. 

Evropska komisija odobrila je 70 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, saopćila je u utorak Delegacija EU-a u Sarajevu. 

Kako je pojašnjeno, iz sjedišta Evropske komisije Bosni i Hercegovini dostavljen je potpisani sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim porodicama u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji. 

Isplata prvog dijela pomoći od 63 miliony eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Evropske komisije o provedbi mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru prošle godine. 

“Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena energenata. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima”, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Pojasnio je kako će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti. 

Paket energetske podrške zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regiji u oktobru 2022. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.