Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SCENE APOKALIPSE: Sirijske bolnice apsolutno preopterećene, škole postale dom stotinama porodica

Prema najnovijim službenim informacijama iz obje zemlje, broj mrtvih se popeo na najmanje 7.266, od čega 5.434 u Turskoj i 1.832 u Siriji.

Bolnice u Siriji su "apsolutno preopterećene", rekla je u utorak predstavnica UNICEF-a u Alepu Angela Kearney za CNN, govoreći o uslovima u toj državi nakon niza razornih zemljotresa koji su pogodili Siriju i Tursku.

Kearney je rekle da su bolnice pune pacijenata sa ozljedama, lomovima kostiju i ranama, te da neki dolaze u bolnicu da traže pomoć zbog psihološke traume koju su pretrpjeli kada se potres dogodio.

A Syrian baby girl, who was found alive with her umbilical cord still attached to her dead mother, lies in an incubator at Afrin hospital. The infant is the sole survivor of her immediate family, the rest of whom were all killed when the 7.8-magnitude quake that struck Syria

AFP pic.twitter.com/2DvgOuYGd0

— Kurdistan 24 English (@K24English) February 7, 2023

Opisujući scenu u Alepu, Kearney je kazala da su djeca koja su već bila traumatizirana ratom tokom potresa ostala “zbunjena i nisu znala šta se dešava.”

Navodi da je u ponedjeljak ujutro, kada je UNICEF počeo sa radom u toj oblasti, u Alepu bilo sedam škola koje su se koristile kao skloništa. Do utorka ujutro taj broj je naraslo na 67, a trenutno se skoro 200 škola koriste kao improvizirana skloništa.

“U svim onim školama koje su djelimično oštećene, postoje porodice koje su napustile svoje kuće i stanove noseći na sebi samo pidžame,” izjavila je Kearny i dodala da, iako pomoć počinje da dolazi u pogođena područja, još uvijek postoji potreba za ćebadi, hranom, čistom vodom, lijekovima i hranom.

[THREAD] Hospitals and rescue workers in northern Syria are so overwhelmed that people have even turned to dig mass graves for the victims.

We spoke to one activist in Atme, where this video was filmed 1/5pic.twitter.com/2slBKOj8w8

— The Observers (@Observers) February 7, 2023

Naglasila je da su potrebe za vodom, sanitarijama i hranom najhitnije. “Pomoć počinje da pristiže, ali su potrebe stanovništva prevelike; potrebno je jako mnogo humanitarne pomoći”, rekla je ona.

Kearney je dodala i da sirijske vlasti takođe prisutne u Alepu i da pružaju pomoć, ali da me mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe stanovništva.

Prema najnovijim službenim informacijama iz obje zemlje, broj mrtvih se popeo na najmanje 7.266, od čega 5.434 u Turskoj i 1.832 u Siriji.

Vezane vijesti