Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SCHMIDT SRETAN, ČOVIĆ JOŠ SRETNIJI: 'Ja sam jučer nekim politički odgovornim licima rekao da je znak slabosti ako se...' (VIDEO)

Visoki predstavnik Christian Schmidt govorio je za O kanal o izbornom procesu u BiH i novoj intervenciji u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH.

Kakav je Vaš osvrt na izbori dan. Posmatrač OSCE-a je napadnut, ali su i tužioci doima se radili svoj posao u skladu sa, usuđujem se reći – sa smjernicama iz Vašeg pisma?

Birači su imali mogućnost da kažu svoj dio a to je najvažnije. Juče su se vrlo interesantno izrazili. Stvarno poštovanje u odnosu na birača je poraslo jer se sve izborne prevare i nepravilnosti istražuju i izuzetno sam zahvalan što su državni tužioci se odmah uključili i što je policija zatvorila određenu izbornu jedinicu. To je znak za demokratsku kulturu.. 

 

Nakon zatvaranja birališta donijeli ste izmjene Ustava Federacije i djelimične izmjene Izbornog zakona BiH sa onim što je BiH najviše trebalo - rokovi za formiranje vlasti, ali možete li objasniti šta to znači za budući Dom naroda Federacije?

Prvo da se osvrnem na pitanje uopće zašto sam to uradio, kada sam to uradio i koje je dejstvo. Zašto? U prvom redu se radi o tome da u Federaciji prevaziđemo blokade. To se sa normalnim demokratskim principima više ne može objasniti, da četiri godine u Federaciji, od 2018. do aktuelne godine, nismo formirali izabranu Vladu i nismo formirali Predsjedništvo koje je izabrano. Druga stvar, da se ne imenuju više sudije. Pokušava se to iskoristiti kao instrument pregovora za neke druge stvari. To je razlog zbog čega... Samo evo ako pogledam državni nivo, presudu Sejdić-Finci i ostala pitanja, kako ćemo se odnositi prema diskriminaciji, kako ćemo je spriječiti, to su tačke koje još moraju drugi da odluče. A zbog čega sam to sada uradio, znate, bila je vrlo žustra diskusija u julu kada se diskutovalo o prijedlozima iz moje kuće, OHR-a. Tada sam svjesno odlučio razgovarati sa ljudima i sa kritičarima, onima koji su bili kritički nastrojeni, ali da ne donesem nikakvu odluku koju bi neki mogli koristiti kao instrument za dobijanje izbora. Ja sam jučer nekim politički odgovornim licima rekao da je znak slabosti ako se govori samo sa ljudima, da se ne donesu odluke. Ja sam rekao, to je znak snage i respekt prema demokratiji, kada se razgovara o ovim pitanjima. Dakle, ja nisam želio da vršim utjecaj na same izbore i izborne rezultate sa jedne strane, a sa druge strane, te odluke su morale biti donesene prije nego budu poznati izborni rezultati, jer bi se dobio utisak da neko možda na ovaj ili na onaj način želi da kanališe izborne rezultate određenim odlukama

U prvim reakcijama, stranke koje su ne tako davno organizovale proteste pred OHR-om, nisu se bunile, jedino je SDA nakon prvobitne pohvale, u obraćanju Izetbegovića ove izmjene okarakterisala korisnim za HDZ-a, a iz SNSD-a su opet ponavljali kako se to njih ne tiče. Mislite li da je završena debata o vašim potezima, barem u u Sarajevu?

 

- Ko god prihvata moju poziciju mora me držati za riječ i može reći: Vi ste nas pozvali da diskutujemo o ovim temama. Diskutovati ne znači samo reći svoje mišljenje nego je to razmjena mišljenja i ja sam spreman na to. Inače, vjerujem da sve partije imaju druge brige i drugog posla a ne da se samo bave ovim pitanjem. Šta god da je neko planirao ili mislio neka to bude konstruktivno. Ovo nije adresirano samo na stranke nego i na mlade ljude u BiH kojima moramo dati mogućnost da učestvuju i ja ću se time aktivno baviti. Šta možemo učiniti da mladi ostaju u ovoj zemlji je pitanje na koje trebamo odgovor.