Bosnia and Herzegovina

SDA: Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi

SARAJEVO - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici raspravljalo o problemima koje je donijela pandemija virusa korona, te o načinima borbe protiv posljedica pandemije sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da su mjere u borbi protiv pandemije dobre, ali da se ne implementiraju.

"Moraju se striktnije implementirati, moraju se sankcionirati prekršioci. Sarajevo se pretvara, nažalost, u najveći klaster u Evropi i tu trebaju posebne mjere i posebna strogoća u implementaciji i tu se mora borba protiv COVID-19 osloniti snažnije na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Očekujemo od Vijeća ministara da bez odlaganja usvoji kriterije za dodjelu i implementaciju sredstava predviđenih Budžetom institucija BiH za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemija i da se fokusira na pravovremenu nabavku vakcina za stanovništvo BiH", rekao je predsjednik SDA.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je u uvođenju restriktivniji mjera i istaknuo je da je ekonomija krenula naprijed kada su ukinute mjere, ali da se broj zaraženih povećao, prenio je Radiosarajevo.ba.

On je poručio da se u FBiH neće uvoditi policijski sat niti bilo kakve druge restriktivnije mjere.

Football news:

Real Madrid will arrive late in San Sebastian. The flight was delayed due to a plane crash
Rubin Slutsk scored a move: four wins in five matches. How will they play Spartak?
Guardiola on city: Working with these players at this club is a joy. The team is in a great mood
Mourinho wants to sign Lingard for Tottenham
Liverpool are not going to sell Oxlade-Chamberlain. Klopp is counting on him
Allegri was a special guest of the Italian dance show
Tottenham players are surprised that Mourinho did not include alli in the squad for the second match in a row. Dele upset