Bosnia and Herzegovina

Sindikat obrazovanja KS: Način održavanja nastave zavisi od zdravstvene situacije

Ističu da su protiv toga da se počne sa realizacijom nastave u Kantonu Sarajevu ako opća zdravstvena situacija u vezi sa Covidom-19 ne bude povoljna.

- Naš interes je da se sačuva zdravlje učenika i radnika u obrazovanju, jer će učenici i nastavnici biti izloženi povećanom riziku, prvenstveno zbog neposredne međusobne komunikacije u školama – istaknuto je.

Da bi se nastava mogla realizirati u školskim uvjetima, naglašavaju, potrebno je osigurati neophodne sanitarne i higijenske mjere, tj. okrečiti školske učionice, izvršiti detaljnu dezinfekciju školskih prostora i opreme (nastavnih učila), osigurati dezinfekciona sredstva za svakodnevnu upotrebu učenicima i radnicima te neophodnu zaštitnu opremu (maske, rukavice, viziri, mjerači temperature).

- Također je potrebno uspostaviti redovnu i svakodnevnu saradnju sa domovima zdravlja na onom području gdje je smještena škola zbog očuvanja zdravlja svih onih koji su u školama. Ako se sve ovo osigura, Sindikat će podržati sve odluke resornog ministarstva – naglašeno je u saopćenju.

U slučaju da nisu stvoreni uvjeti za realizaciju nastave u školama, tvrde iz Sindikata, otvara se mogućnost za realizaciju online nastave.

Smatraju da je dosadašnja realizacija online nastave pokazala i svoje nedostatke, jer je poznato da jedan broj učenika nije imao kompjutere, 'pametne' telefone ili tablete.

- Nastavnici nisu mogli realizirati nastavu jer su posjedovali jedan kompjuter, a u kući su imali još po dva đaka ili supružnika koji su svi trebali pristup internetu - istakli su iz Sindikata.


Sindikat će prihvatiti racionalne odluke nadležnih organa i dati doprinos da uspješno počne realizacija nastave u narednoj školskoj godini, a sve u najboljem interesu učenika, nastavnika i najšire društvene zajednice, saopćeno je iz tog sindikata.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan