Bosnia and Herzegovina

Skaka: Otvaranje obnovljenog Olimpijskog muzeja je značajan dan za cijelu BiH

Branili su ga u toku agresije naši najbolji sinovi i odbranili. Sačuvali su čvrst temelj onoga u šta smo vjerovali i u šta vjerujemo i danas. Naši branioci su tu noć kada je gorio Olimpijski muzej branili naš grad. Za našu sreću i sreću naše djece. U njihovo ime i onih koji su vođeni vrijednostima sporta pozivam vas da našu novu kuću učinimo zajedničkom jer je obnavljana da pripada svima nama, rekao je gradonačelnik sarajeva Abdulah Skaka
SARAJEVO (AA) – Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u povodu predstojećeg otvorenja obnovljenog Olimpijskog muzeja u Sarajevu istakao je da je ovo značajan dan ne samo za Sarajevo, već i cijelu Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pred nama je otvaranje muzeja koji je bio meta agresorskih razaranja. Branili su ga u toku agresije naši najbolji sinovi i odbranili. Sačuvali su čvrst temelj onoga u šta smo vjerovali i u šta vjerujemo i danas. Naši branioci su tu noć kada je gorio Olimpijski muzej branili naš grad. Za našu sreću i sreću naše djece. U njihovo ime i onih koji su vođeni vrijednostima sporta pozivam vas da našu novu kuću učinimo zajedničkom jer je obnavljana da pripada svima nama“, kazao je Skaka.

Skaka je pozvao sve građane koji posjeduju predmete koji bi se mogli naći u muzeju da kontaktiraju Olimpijski komitet.

“Nadam se da ćemo zajedno dijeliti sjećanje na Olimpijadu, Olimpijske vrijednosti i graditi nove prostore za sportske vrijednosti. Dugujemo to. Dugujemo to sebi i našoj djeci“, poručio je Skaka.

Inače, Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej je kulturno blago koje je pravi svjedok vremena turbulentnih dešavanja u Sarajevu. Objekat koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još 2009. godine proglašen nacionalnim spomenikom u okviru kompleksa vila iz austrougarskog perioda u sarajevskoj Petrakijinoj ulici, koju osim Vile Mandić čine vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua.

Za Vilu Mandić je navedeno da je izgrađena 1903. godine za poznatog sarajevskog advokata i političara, doktora Nikolu Mandića. Autor projekta je arhitekta Karl Paržik. Nakon Prvog svjetskog rata, objekat je imao sve predispozicije da lako promijeni namjenu, tako da je u ovu vilu smještena rezidencija ambasadora Velike Britanije

Nakon Drugog svjetskog rata objekat je nacionaliziran i proglašen je društvenom svojinom.

1945. godine u vilu je smješten Konzulat SAD-a čime je ostvaren kontinuitet diplomatsko-konzularne namjene objekta, koju je imao od kraja Prvog svjetskog rata.

Sredinom druge polovine 20. vijeka objekat ponovo mijenja svoju funkciju, i u njega se smještaju društveno-političke institucije tadašnje socijalističke države.

Na dan otvaranja igara, 8. februara 1984. godine, u objektu je otvoren Muzej XIV zimskih olimpijskih igara.

Rad Muzeja je prekinut aprila 1992. godine, kada je početkom agresije na BiH, vila Mandić granatirana i zapaljena

U periodu između 1992. i 1998. godine, zapaljeni objekat bez krova je bio izložen propadanju.

Januara 1998. godine napisan je „Projektni program obnove rekonstrukcije i nove funkcionalne organizacije Muzeja XIV olimpijskih igara u Sarajevu“, autora akademika Ivana Štrausa, na osnovu čega će isti autor izraditi idejno rješenje.

Na osnovu ovog idejnog rješenja, u decembru 1999. godine izrađen je izvedbeni projekat pod nazivom „Olimpijska akademija Sarajevo, izvedbeni projekat sanacije konstrukcije“, autora arhitekte Dragana Bijedića i građevinskog inženjera Vladimira Savkovića, u okviru projektantske kuće “Arhitekt“.

Realizacija ovog projekta je započela 2000. godine.

Dolaskom nove gradske vlasti 2017. godine na čelu sa gradonačelnikom Skakom, rekonstrukcija Muzeja kao simbola grada, postaje prioritet.

Godinu kasnije počinju intenzivni radovi koji su okončani početkom ove godine s ciljem otvaranja muzeja na Dan Grada Sarajeva što, zbog koronavirusa nažalost nije učinjeno.

Otvaranje Muzeja osmog oktobra bit će upisano zlatnim slovima u datum kada je građanima kako Sarajeva ali i cijele zemlje vraćen ovaj značajan objekat u kojem će osim podsjećanja na 1984. godinu i tadašnju Zimsku olimpijadu u Sarajevu biti i dio posvećen još jednom sportskom događaju koji je održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu a to je EYOF 2019. godine.

Cijelu maifestaciju na viši nivo podiže i dolazak Princa od Monaka, tako da će Sarajevo, glavni grad BiH ponovo biti u epicentru svjetske javnosti.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win
Alexey Miranchuk: It's nice to be Back in the game. We continue to work 🤙 🏻