Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Slijedi još jedno povećanje penzija u FBiH: Mogu li penzioneri očekivati dodatnu pomoć?

Penzionere u Federaciji BiH idućeg mjeseca obradovat će još jedno povećanje penzija. Naime, nakon redovnog slijedi vanredno povećanje penzija koje iznosi 3,5 posto, a shodno odluci koju je federalna Vlada usvojila 21. aprila.

Tako će penzioneri čija najniža penzija sada iznosi 410,08 KM, idućeg mjeseca na računima imati 424,40 KM, dok će prosječna samostalna penzija nakon vanrednog povećanja iznositi 545 KM, osim najviših penzija koje iznose 2.174,48 KM.

– U budžetu FBiH (kao i u Finansijskom planu FZ PIO/MIO za 2022) je osigurano dodatnih 6,9 miliona KM mjesečno za planirano vanredno usklađivanje, odnosno za preostalih šest mjeseci u 2022, ukupno 41,4 miliona KM, rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

S obzirom na visoku inflaciju i rast cijena, upitali smo da li penzioneri mogu očekivati dodatnu pomoć?

– Svakako je neophodno da se pomogne ovoj populaciji sa svih nivoa vlasti ukoliko postoji ta mogućnost. Već imamo primjere poput onog u TK-u, gdje je vlast izašla u susret penzionerima, te se nadamo da će i ostali poduzeti slične mjere, kažu u Zavodu.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...