Bosnia and Herzegovina

Slikarka Alisa Taletović: Sistem mora uvidjeti svoje heroje

TUZLA - Izložba "Dragi moj Bosanac i Hercegovac" autorice Alise Taletović iz Sarajeva u srijedu veče je otvorena u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Slike su nastale u doba izolacije i pandemije virusa korona, a s tim djelima je učestvovala na više online izložbi i takmičenja gdje je bila zapažena.

Izložena djela su odraz njenog unutrašnjeg dijaloga za vrijeme tromjesečne izolacije. Kroz djela se prožima ekspresivni i figurativni stil, ali i emocija i želja autorice da se Bosanac i Hercegovac probudi.

"Htjela sam inspirisati pojedince da krenu od sebe, da inspirišem sistem da počne uviđati svoje heroje. Mi imamo puno znanih i neznanih heroja koji žive svaki dan, rade, bore se. U svim negativnim situacijama vidimo ljude koji se bore najbolje što znaju", rekla je Taletovićeva.

Dio postavke je i ciklus od 12 slika na recikliranom kartonu sa crvenom, crnom i bijelom bojom, a to je jedini materijal koji je ova slikarka imala u izolaciji. To su boje borbe, krvi, buđenja, nastanka, rađanja i smrti, ističe autorica.

"Možda treba da umremo da bismo se ponovo rodili kao nacija i kao ljudi. To su moje teme - identitet, kome pripadamo, šta je suština mog života, mog bivstvovanja. Recimo, slika 'Ispovraćaj se' ne izgleda lijepo, ali dosta je snažna u smislu da mi naše misli, emocije, negativnosti držimo u tijelu, one nas kao zatvor obavijaju i ne možemo nikako da poletimo. Ne možemo da se oslobodimo i skinemo okove koje su nam nametnuli prije više od 20 godina. Nikako da prodišemo", smatra Taletovićeva.

Zanimljiva je i slika pod nazivom "Udahni, izdahni", a autorka smatra da treba da udahnemo i izdahnemo sva loša sjećanja, nevjerice, loše stvari i traume od rata te svakodnevnih situacija. Treba udahnuti nešto novo i sam sebi otvoriti vrata, a nada je u pojedincu i ideji da sami treba da kročimo na bolji put za ovu zemlju.

"To je teško. Bilo bi lijepo da smo svi mi osviješteni da imamo samo jednu zemlju - BiH, u kojoj smo svi jednaki, da se ne dijelimo na ovakve i onakve", kaže ova umjetnica i napominje da dio slika pokazuje lica s maskama, što nije povezano samo sa pandemijom, već ona smatra da svi inače nosimo maske.

Football news:

Ronaldo posted a photo of the celebration after Torino's goal: I love this feeling😉 💪 🏼
Flick about Lewandowski and the Golden ball: Why not? He laid the foundations
Jurgen Klopp: my two main Champions League favourites are Bayern and Manchester City
Cheryshev made an assist in La Liga for the first time since September
Muller of the victory in the German Cup: a Bit of a sad moment. There were no fans in this final
Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4