Bosnia and Herzegovina

Slovenija protiv "obvezne solidarnosti" prema azilantima

U Sloveniji se u četvrtak razvila žestoka politička polemika između vlade premijera Janeza Janše i oporbene ljevice oko novog prijedloga Europske komisije o budućoj zajedničkoj europskoj migracijskoj politici, o kojoj još nema suglasja među članicama.

Prijedlog Komisije o paktu o migracijama i azilu iz kojega su zbog protivljenja nekih članica iz srednje i istočne Europe ispuštene tzv. obvezujuće kvote za prihvat migranata, ali uz određene obveze solidarnosti kod njihove relokacije iz zemalja prvog dolaska, komentirala je Tanja Fajon, predsjednica oporbenih Socijalnih demokrata.

Ta stranka često kritizira vladu zbog navodnog približavanja Višegradskoj skupini, pa i kad je riječ o odbijanju solidarnosti s migrantima i zemljama u kojima ih je najviše.

Zemlje V4 u četvrtak su kritizirale nove prijedloge Bruxellesa o reformi europskih pravila o upravljanju migracijama i azilu o kojima će europski čelnici razgovarati na samitu idući tjedan.

"Prijedlog Komisije je korak u pravom smjeru, ali neće ići lako, a u pregovorima će pitanje solidarnosti i relokacije i vraćanja migranata biti najtvrđi orasi", kazala je Fajon, rekavši da je potrebno više solidarnosti među članicama i stvaranja međusobnog povjerenja.

U tom je smislu Fajon pozvala sadašnju vladu Janeza Janše da "preuzme odgovornost" i bude "dio rješenja a ne dio problema", kod traženja kompromisa za novu europsku migracijsku politiku i pravila o azilu.

Na njen je istup prilično oštro reagirao premijer Janša čija je vlada pripremila prijedlog novog zakona o strancima po kojem će biti lakše vraćanje migranata a pravila za dobivanje azila postrožena.

"Od svakog onog tko u Sloveniji ili u EU smatra da se druge može prisiliti na primanje ilegalnih migranata očekujem da najprije primi barem dva migranta u svoju veliku kuću ili vilu", napisao je Janša, navevši da to očekuje i od Fajon koja kao zastupnica u Europskom parlamentu ima "vilu" i "15 tisuća" eura mjesečnih primanja, pa bi i djelom trebala demonstrirati solidarnost.

Iako slovenski premijer, kojega oporba lijevog centra često optužuje za oponašanje politike koju u susjednoj Mađarskoj zastupa njegov prijatelj, mađarski premijer Viktor Orban, nije izravno u tvitu spomenuo prijedlog Europske komisije, njegove se riječi mogu tumačiti i kao kritika briselskih birokrata i institucija kad je riječ o problemu migracija koji se tiče i Slovenije jer leži na balkanskoj migracijskoj ruti, ocjenjuju slovenski mediji.

Komentirajući prijedlog EK i sumnje opozicije prema novoj migracijskoj politici koju zastupa vlada desnog centra, ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je u četvrtak da je Slovenija kad je riječ o primanju izbjeglica i migranata i do sada pokazivala solidarnost i bila širokogrudna.

Prema broju odobrenih zahtjeva za azil na milijun stanovnika Slovenija je ispred Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke i odobrila je 50 takvih zahtjeva, kazao je Hojs, ali je potvrdio da je u pripremi zakon koji će zaoštriti uvjete za dobivanje azila.

"Mi politiku azila zaoštravamo, zato su rješenja koja je sada predstavila Europska komisija za nas daleko od željenog kompromisa", kazao je Hojs.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Geržina izjavio je pak da Slovenija zagovara načelo "dobrovoljne solidarnosti", a protiv je obvezujućih kvota i obvezujuće solidarnosti, što je prijedlog Komisije.

"Komisija na žalost ustraje na konceptu koji je i do sada unosio podjele među države članice", kazao je Geržina koji očekuje da će se upravo pitanje obvezne solidarnosti naći u fokusu rasprava koje će uslijediti "idućih tjedana i mjeseci".

Football news:

Bartomeu responded to Pique: it is not True that Barcelona spent money on criticizing players in social networks. The audit confirms this
Rafael Leau on 3-3 with Roma: Milan did everything to win, I'm disappointed. Ibra is an example for all of us
Son Heung-Min led the Premier League Goalscorers with 8 goals in 6 games. 7 of them are from Kane's passes
Conte on Shakhtar's level: You can't accidentally score three goals for Real Madrid. This is a strong team
Barca fans believed in the early departure of Bartomeu (due to disputes over the date of the referendum). In vain: there were no thoughts of retirement, the trophies are somewhere near
Josep Bartomeu: I had no intention of resigning. Barca will have trophies this season
Zinedine Zidane: Hazard is ready. We are happy, this is good news