logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Smog guši vitamin D

Zagađen zrak koji udišemo mnogostruko šteti našem zdravlju. Bosanskohercegovački gradovi (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Lukavac, Kakanj, Prijedor i mnogi drugi) spadaju trenutno u najzagađenije gradove u svijetu. Osim poznatih opasnosti koje čini na dišne puteve, pluća, zagađenje dodatno pogoršava postojeće hronične bolesti disajnog sistema kao i bolesti srca i krvnih sudova, a nosi i druge rizike po zdravlje i ostavlja veoma teške posljedice na ljudski organizam.

Zdravlje jako ugroženo

Smog kojim smo danima prekriveni “guši” i jedan vitamin koji je izuzetno važan za naš organizam – a to je vitamin D. Zima je svakako period u godini kada je sunčevih zraka manje i opasnost od nedovoljnog stvaranja vitamina D u našem organizmu mnogo veća, a kada se i tom očekivanom zimskom manjku vitamina D, doda opasnost koju po taj vitamin donosi smog, možemo s pravom reći da je naše zdravlje jako ugroženo te da je rizik od bolesti veći u uslovima zagađenja zraka.

Izuzetno osjetljive skupine stanovništva su djeca, starije osobe i trudnice iako niti jedna starosna kategorija stanovništva nije pošteđena rizika od zagađenja zraka i niskih nivoa vitamina D usljed tog zagađenja. Naučnici su utvrdili da zagađenje zraka zimi dodatno pridonosi smanjenju nivoa vitamina D u organizmu, te da su nivoi vitamina D dodatno smanjeni kod osoba koje žive u zagađenim područjima u poređenju sa podnebljem gdje nema smoga. Navedeno se objašnjava činjenicom da zagađenje zraka, uključujući azotni oksid, sumpor dioksid i ozon, apsorbuje sunčevo zračenje i dodatno smanjuje prolaz sunčevih zraka do zemljine površine, a time i efekat ekspozicije suncu u produkciji vitamina D.

Sunce je neophodno za sintezu vitamina D. Čovjek je fiziološki adaptiran na produkciju vitamina D, u organizmu, kao odgovor na sunčevo zračenje, posebno, UVB zrake. 50 do 90% vitamina D se sintetiše u koži, ostatak dolazi iz hrane. Bez obzira na unos određenih namirnica koje sadrže sastojke koji se pretvaraju u našem organizmu u vitamin D, ako nema sunčevih zraka iz tih sastojaka tzv. provitamina neće nastati vitamin D. Produkcija vitamina D u koži je direktno proporcionalna ekspoziciji sunčevim zrakama. Deficit vitamina D najvećim dijelom se dovodi u vezu sa životnim stilom – manjak aktivnosti u vanjskoj sredini i okolišni faktori, kao što je zagađenje zraka. Zbog toga je zimi manja ili potpuno u našem organizmu izostaje optimalna proizvodnja vitamina D.

Vitamin D je mnogo više od vitamina. Nije važan samo za zdravlje koštanog sistema i metabolizam minerala (kalcija, fosfora), već za cjelokupno zdravlje. Niski nivoi vitamina D dovode se u vezu sa slabljenjem imuniteta što za posljedicu može imati nastanak ne samo češćih infekcija disajnog sistema (poput prehlade i gripe) zbog čega se preporučuje preventivno uzmanje vitamina D u obliku suplemenata koji zadovoljavaju dnevne potrebe za ovim vitaminom, nego se manjak ovog vitamina dovodi u vezu sa obolijevanjem od hroničnih oboljenja srca i krvnih sudova, od šećerne bolesti, depresije i karcinoma, komplikacija trudnoće, a ima učinak i u nastanku autoimunih oboljenja. Deficit vitamina D se manifestuje kao opšta slabost, bolovi u mišićima, promjenama u strukturi kostiju. Osobe sa alergijskim oboljenjima, astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća u vrijeme kada je prisutno zagađenje zraka često imaju pogoršanja simptoma te nastanak komplikacija bolesti. Uočeno je da uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani može umanjiti njihov nastanak.

Zagađen zrak i manjak vitamina D u organizmu utiče negativno na mentalno zdravlje očitujući se u većoj pojavi tjeskobe i depresije, kod djece kao iritabilnost ili letargija.

Stoga je izuzetno važno raditi na održivosti vitamina D u granicama koje su neophodne za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti.

image

D3 SPRAY/

Kako to uraditi u uslovima opasnog zagađenja?

Odgovor je – nadoknadom D vitamina korištenjem dodatka prehrani D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID®. D3 SPRAY® je jedinstven i praktičan preparat vitamina D namijenjen za prevenciju manjka i nedostatka vitamina D kod odraslih. D3 SPRAY KID® je jedinstven i jedini preparat vitamina D za djecu u obliku

spreja, namijenjen za pravilan razvoj kostiju i zuba kod novorođenčadi i djece. D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® obezbjeđuju neohodne dnevne potrebe organizma za vitaminom D kod dojenčadi (400 IU) i djece (600 IU), kod odraslih (600 IU), trudnica i dojilja (600 IU) te osoba starijih od 70 godina (800 IU). Predstavljaju oblik vitamina D koji je za organizam najiskoristiviji. Zahvaljujući obliku spreja i primjeni u usnu šupljinu, iskorištavanje vitamina D ne zavisi od zdravstvenog stanja probavnog sistema, a olakšana je primjena kod novorođenadi i male djece.

Jednostavno i lako se primjenjuje, nema dodatnih boja, a pogodan je i za osobe koje imaju šećernu bolest.

Alarmantno stanje zagađenosti u gradovima u Bosni i Hercegovini je uzbuna za povećanje nivoa naše osviještenosti i znanja o štetnim posljedicama koje zagađenje ostavlja na naše zdravlje. U takvim uslovima moramo se dodatno zaštititi. U uslovima zagađenja kojim smo okruženi, D3 SPRAY® za odrasle i D3 SPRAY KID® pomažu održati vitamin D u granicama koje su našem tijelu potrebne.

Piše: Prim.Dr. Amra Junuzović-Kaljić

Themes
ICO