Bosnia and Herzegovina

Spasioci na plažama u RS tek od narednog ljeta?

BANJALUKA, MOSTAR - Kupališta na rijekama i jezerima širom BiH uglavnom nisu obezbijeđena spasilačkim službama, što predstavlja opasnost za same kupače, ali se, kako saznajemo, priprema projekat "Moje kupalište", koji bi trebalo da bude realizovan naredne ljetne sezone u RS, a podrazumijeva da se u svakoj lokalnoj zajednici odredi kupalište koje će ispunjavati sve uslove za bezbjedno kupanje.

Potvrdio je ovo Miroslav Mišković, koordinator za rad Spasilačke službe u BiH, koji ističe da postoji potreba za spasilačkom službom na rijekama i jezerima, jer se najčešće incidenti, pa i smrtni ishodi događaju na tim mjestima.

"Takva kupališta nisu uređena i ne ispunjavaju osnovne uslove, ulaz i izlaz iz vode nije pristupačan, nisu obilježene dubine vode, a da se nešto desi nema spasioca koji bi pomogao. Ovim projektom želimo da uključimo sve lokalne zajednice, da svaka odredi kupalište na svojoj teritoriji, koje bi bilo gradsko kupalište", ističe Mišković.

On kaže  za "Nezavisne" da bi tu lokalna zajednica trebalo da obezbijedi sve uslove za kupače, počev od sanitarnog čvora, ulaza i izlaza iz vode te spasilačku službu.

Mišković je rekao da kad je riječ u RS ima blizu 50 registrovanih kupališta, te da su to uglavnom bazenska kupališta, na kojima u sezoni prosječno boravi više od 600.000 kupača.

Da bi spasilačka služba bila na rijekama ili jezerima, po pravilniku, tim kupalištima mora neko da upravlja, što i postoji u pojedinim slučajevima, ali većinom takvim mjestima niko ne upravlja, pa niko nije ni dužan da organizuje spasioce.

Mišković kaže da u BiH ima više od 500 spasilaca, te da je potražnja za njima velika ne samo u zemlji nego i van nje, jer posjeduju međunarodnu licencu.

On je apelovao na građane da ne odlaze na neuređena kupališta, već ona obilježena i uređena kako bi ljeto prošlo sa što manje problema.

Zoran Vlaho, načelnik Interventne spasilačke službe iz Mostara, kaže da prema njegovom saznanju samo privatni bazeni i pojedina kupališta imaju spasilačke službe, dok ih generalno na rijekama i jezerima nema.

"Velika je važnost prisutnosti spasilaca, incidenti se ne dešavaju često, ali jednom ako se desi nešto uvježban spasilac može spriječiti ono najgore, jer nažalost ima dosta slučajeva utapanja kroz cijelu godinu. Postojanje uređenih kupališta i spasilačke službe bi moglo smanjiti broj takvih slučajeva", kaže Vlaho.

On ističe da je mnogo kupališta na rijekama, te da na Neretvi postoje desetine.

"Nisu to velika kupališta, radi se o puno manjih pa je praktično nemoguće sve osigurati, ali mislim da bi se moglo više poraditi na tom, bar na istaknutijim mjestima na rijekama gdje se okuplja veći broj ljudi", kaže Vlaho.

Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad, kaže da su zainteresovani da učestvuju u tom projektu kao lokalna zajednica, jer tokom godine imaju niz manifestacija na rijeci Uni, ali i kupališta na području ove opštine.

"Mi smo zainteresovani za uređenje gradskih plaža i kupališta i svakako da ćemo raditi na tome. Naravno da bi svaka gradska plaža i kupalište morali imati organizovanu spasilačku službu", rekao je Lukač.

Football news:

Player the Premier League has admitted that he is gay anonymously. The letter was sent to the newspaper by the Foundation named after a football player who committed suicide after coming out
Messi has given 20 assists in La Liga. This is the best result of the tournament in 11 years
Chelsea lost by at least 3 goals in the Premier League for the first time in 11 months
Messi scored 20+20 points for the season in the League and repeated the achievement of Henri. In the XXI century, only they did it
Legia won the Polish championship for the 4th time in five years. It repeated the League record for titles (14)
Lazio has lost 3 matches in a row and can concede 2nd place in Serie A if Atalanta wins against Juve
A Parma employee has a coronavirus. The team is isolated on the base, but will continue to play in the championship