Bosnia and Herzegovina

Srbija za sedam dana testirala tri puta više nego četiri zemlje regije zajedno

Srbija je zasigurno najbolja u regiji po broju testiranih građana, a samo u prethodnih sedam dana testirano je blizu 51.000 ljudi što je gotovo tri puta više nego u Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj zajedno priopćeno je iz Vlade Srbije.

U prethodnih sedam dana u Srbiji je ukupno testirano 50.797 građana, Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

"U Srbiji je u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u ove četiri zemlje zajedno", navodi se u priopćenju, objavljenom povodom povećanog broja pozitivnih slučajeva koronavirusa kako u Srbiji tako i u cijelom svijetu.

U prethodnih sedam dana je u Srbiji na 100.000 građana testirano njih 730.

"Iza nas su, između ostalih, članice EU, poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na 100.000 stanovnika prošlih tjedana", dodaje se u priopćenju u kojem je Vlada Srbije obavijestila javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji s testovima u Srbiji i regiji. 

Vlada Srbije ističe da su svi iznijeti podaci javno dostupni i lako provjerljivi s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu.

U Srbiji svim pacijentima sa simptomima COVID-a 19 bude urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmjerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, uz konsultaciju s liječnicima iz doma zdravlja, im bude urađen besplatan PCR test.

"Sukladno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok ljekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe", navodi se u priopćenju.

Vlada naglašava da se isti princip primjenjuje na teritoriji cijele Srbije bez izuzetka u svakom gradu i općini.

Naglašavaju i da svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini, Vlada Srbije i Krizni stožer za suzbijanje koronavirusa podsjećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu s potrebama.

Football news:

Juve can offer Arsenal for Lacazette Douglas Costa
Gasperini on Neymar: One of the world's strongest players. He will create problems for any opponent
Tuchel on crutches went to the Champions League match with Atalanta
Chelsea want to sign Ajax defender Tagliafico. He is seen as an alternative to Chilwell
Tottenham signed the midfielder Højbjerg and sold to Southampton Walker-Peters
Goretzka about Messi: After the confrontations with Ronaldo, it is nice to play against another leading player of the 10th anniversary
Matteus on Levandovsky: This is not just the best player in the world. His character and will are unique