Bosnia and Herzegovina

Stari most u bojama zastave SAD povodom Dana nezavisnosti

Iz Mostara je večeras sa Starog mosta, svjetskog Spomenika mira, upućena jedinstvena čestitka građanima prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država povodom 4. jula Dana nezavisnosti SAD.

U organizaciji “Centra za mir i multietničku saradnju” je ovim povodom i povodom 25. godišnjice mira i partnerstva SAD i BiH, Stari most večeras bio osvijetljen bojama zastave SAD-a.

- Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, te su imale ključnu ulogu u zaustavljanju agresije na BiH, a nakon toga i uspostavi trajnog mira. U tim naporima Mostar je imao posebno mjesto, kao grad koji je bio sastavni dio svih mirovnih sporazuma od Washingtonskog do Daytonskog. SAD su se oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad svih njegovih građana, a ratom pokidane veze zajedno sa Mostarcima gradile su i davanjem ogromnog doprinosa globalnom partnerstvu za gradnju Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Ovaj grad to nikada neće zaboraviti, navodi se u saopćenju “Centra za mir” kojeg potpisuje direktor Safet Oručević.

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom.

(Vijesti.ba)

Football news:

Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want
Ocampos on Sevilla – Manchester United semi-final: Historical confrontation. We're really hungry
Chelsea can give Bakayoko on loan to Milan for 3 million euros with the right to buy out for 35 million^. Milan intends to return Chelsea midfielder Tiemoue Bakayoko, who played for the Rossoneri on loan in the 2018/19 season
Lopetegui Pro 1-0 with Wolverhampton: Sevilla deserved to win against a very good team
Kashtru about the defeat of Basel: a Difficult match, but Shakhtar dominated almost all the time
Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club