Bosnia and Herzegovina

Stejt department: Rusija širi online dezinformacije preko mreže portala

Rusija koristi dobro razvijenu onlione operaciju koja uključuje jedan broj internet-stranica preko kojih djeluje da izazove konfuziju oko koronavirusa šireći teorije zavjere i dezinformacije, navodi američki Stejt department u izvještaju.

Ovakav nalaz objavljen jučer rijedak je za administraciju predsjednika Donalda Trampa (Trump) koja je oprezna u optuživanju Kremlja za kampanje dezinformacija, posebno oko američkih izbora, navodi agencija AP.

Stejt department je u izvještaju iznio detalje o ciklusu dezinoformacija koji podržava Rusija i kojim se online šire lažne informacije preko mreže portala. Napori Kremlja u posljednje vrijeme najviše su usmjereni na teorije zavjere oko pandemije, pokazuje izveštaj.

- Rusija igra značajnu ulogu u kreiranju i širenju dezinformacija i propagande oko mnogih tema - rekla je Lea Gabrijel, šefica Centra za globalno angažovanje u Stejt departmentu.

Stejt department je naveo više od šest stranica koji služe kao posrednici za Rusiju, koji su širili niz teorija zavjere oko pandemije preko društvenih mreža, teme o kojima se žustro raspravljalo na platformama.

Portali koje je Stejt department identifikovao promovrsali su teorije zavjere koje tvrde da je Kovid-19 stvoren u laboratoriji kao biološko oružje, da Bil Gejts (Bill Gates) planira da upotrijebi pandemiju kao izgovor da ubaci mikročip u ljude i da su planovi za vakcinu za koronavirus samo način da farmaceutske kompanije zarade. Ne pružaju se nikakvi dokazi iza tih tvrdnji.

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan