Bosnia and Herzegovina

Stoltenberg i Đukanović poručili nakon sastanka: Neki postupci Rusije su neprihvatljivi i za osudu

Ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore. Stoltenberg je Đukanoviću čestitao izbor za predsjednika. "Pozdravljam njegovo liderstvo kad vodi Crnu Goru kao članicu Alijanse. Pozdravljam Đukanovićevu posvećenost NATO-u", rekao je Stoltenberg.

"Ovo je prilika da zajedno razgovaramo o tome kako je CG iskoristila prvu godinu. Pokušali smo da prepoznamo realan prostor, da pomognemo u ostvarenju politiku NATO. Vjerujem da smo pokazali sposobnost, da se NATO nije pokolebao zbog toga što je primio CG u Alijansu", naglasio je Milo Đukanović.

"Doprinijećemo ostvarenju interesa i politike NATO", dodao je on.

Đukanović je, međutim, upozororio da na Zapadnom Balkanu još ima onih koji su snažno protive europeizaciji. "Oni žele da održavaju dalje stanje haosa i stanje bez perspektive. Ti otpori su sve drastičniji kako smo mi sve bliži svom cilju. ovo su njihovi posljednji odgovori na ono što je neminovno - da će naš region živjeti po evropskim standardima u doglednoj budućnosti", rekao je Đukanović.

Značajna je politika dvostrukog kolosjeka prema Rusiji, saglasni su Stoltenberg i Đukanović.

"Moramo da reagujemo kad Rusija krši međunarodna pravila i zato svi podržavamo ekonomske sankcije. S druge strane, Rusija je naš susjed, moramo da održavamo dijalog. Iako su odnosi teški, dijalog je neophodan a to sam čuo i od Crne Gore - da žele bolje odnose s Rusijom, da ne žele da se izoluju od njih", kazao je generalni sekretar NATO-a.

Jasna je pozicija Crne Gore u odnosu na Rusiju, poručio je Đukanović. "CG se ne deklariše jakim riječima nego istrajnom i iskrenom politikom pripadnosti sistemu čiji smo sastavni dio - dijelićemo bezbjednosne interese NATO i EU", kazao je on.

Branićemo evropski sistem vrijednosti koji je Rusija, svojim ponašanjem, pokušala da uruši, rekao je Đukanović.

"Ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i neka druga postupanja poput onih koja smo vidjeli u Crnoj Gori, tokom izbornog procesa 2016. su neprihvatljiva i to treba osuditi", zaključio je Đukanović.

Football news:

Jurgen Klopp: my two main Champions League favourites are Bayern and Manchester City
Cheryshev made an assist in La Liga for the first time since September
Muller of the victory in the German Cup: a Bit of a sad moment. There were no fans in this final
Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago