Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Studentima IT programa troškove će snositi Vlada KS

Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u narednoj akademskoj 2022/2023. godini biće upisani kao redovni, a troškovi njihovog studija finansirani iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je ovaj zaključak kao poticaj mladima da se više fokusiraju na IT sektor, koji je prepoznat kao strateška grana privrede i u kojem je iz dana u dan potrebno sve više uposlenika.

Na ETF-u, Odsjeku računarstvo i informatika, na raspolaganju će biti 150 mjesta, a na PMF-u, Odsjeku teorijska i kompjuterska nauka, 100 mjesta.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o broju i strukturi studenata/kandidata za upis u prvu godinu stručnog studija, prvog ciklusa i integriranog studija, drugog ciklusa studija i specijalističkog studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2022/2023. godini.

Prema Planu upisa studenata, Univerzitet u Sarajevu, u akademskoj 2022/2023. godini planira upis 10.641. studenata, od kojih 6.146 studenata na prvom ciklusu studija, 4.287 studenata na drugom ciklusu, te 205 studenata stručnog studija i 78 studenata specijalističkog studija.