Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sullivan:Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtjev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vrijeme, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan.

"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vrijeme“, rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

Ukrajina je u petak zvanično podnijela zahtjev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

„Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj “, rekao je američki predsjednik Biden u izjavi u petak u Washingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtjev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Sjevernoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

Ranije je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dijela njene teritorije podnijela formalni zahtjev za ubrzani prijem u NATO.

(Vijesti.ba / Euronews)