Bosnia and Herzegovina

Suze da krenu, večeras je Lejletu-l-berat, ali džamije su puste

Mubarek noć Lejletu-l-berat nastupila je večeras s akšam-namazom u BiH. Ova mubarek noć je vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

- Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a. s., spominje se kao noć u kojoj Uzvišeni Allah, dž. š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima spominje se da u ovoj noći Allah, dž. š., prašta ljudima grijehe - navodi se u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je "Nisfuš-Ša‘ban", što znači polovina mjeseca ša'bana.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

S obzirom na pandemiju koronavirusa večerašnje slike ispred sarajevskih džamija su da čovjek zaplače. Nastupila je mubarek noć, ali su džamije prazne.  

Football news:

Atalanta defender Castan is of Interest to Tottenham, Leicester and West ham
Captain Valeika was born in Moscow. Russian Russian mother, father-conductor, performed with Celine Dion and still supports Spartak
Scott Makemine: Looking cuts with Zidane, Vieira, Keane. Amazing box-to-box
Jessie Lingard: Last season, I didn't force myself or set goals. It's like a new start
Fjortoft about Werner: Timo is the best talent in Europe. If Liverpool want him, he will be there
The Union was suspended from matches the forward Poltera. The player did not want to take a pay cut
Ex-Guardiola assistant: Messi will be able to play in midfield like Xavi in a few years