logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Svjetski dug dostigao rekordnih 322 odsto globalnog BDP-a

Svjetski dug je u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju dostigao najviši nivo u istoriji u trećem kvartalu 2019., od preko 322 odsto svjetskog BDP-a i nastaviće da raste, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona u izveštaju o svom novom istraživanju.

Ukupan globalni dug popeo se na blizu rekordnih 253 hiljade milijardi (biliona) dolara na kraju septembra, poguran uglavnom većim zaduživanjem država i nefinansijskih preduzeća. Na kraju drugog kvartala prošle godine, ukupan svjetski dug je iznosio 250,9 biliona dolara, prenosi CNBC.

"Procjenjujemo da će ukupan globalni dug, podstaknut niskim kamatnim stopama i blagim finansijskim uslovima kreditiranja, u prvom kvartalu 2020. godine premašiti 257 biliona dolara, predvođen uglavnom zaduživanjem nefinansijskog sektora", navodi se u izvještaju IIF-a.

Rekordno niske kamatne stope u zemljama širom svijeta su privukle i učinile lakšim zaduživanje preduzeća, pojedinaca i vlada, što je za posljedicu imalo rast duga.

Što se tiče dugova pojedinačnih država, SAD i Australija su zabilježile u trećem kvartalu istorijski najviše nivoe, navodi se u dokumentu, ali CNBC ne prenosi o kolikim iznosima ili nivoima je riječ.

S druge strane, napominje da je, prema izvještaju IIF-a, rast duga u Kini ponovo krenuo uzlaznom putanjom, preokrenuvši potpuno trend iz prethodnih perioda.

"Nakon značajnog usporavanja 2017/18. godine, tokom velikog pritiska Pekinga za razduživanje, akumulacija duga u Kini ponovo se povećala 2019. godine, naročito u nefinansijskom korporativnom sektoru“, piše u istraživanju.

Kineski dug domaćinstava i opšte države, kako se dodaje, sada iznosi rekordnih 55 odsto BDP-a zemlje, dok ukupan kineski dug dostiže blizu 310 odsto BDP-a, i jedan je od najvećih među tržištima u usponu, navodi se u izvještaju, a prenosi CNBC.

Themes
ICO