Bosnia and Herzegovina

TAKAV ZLOČIN SE NE PAMTI: Pripadnici Vojske Republike Srpske brutalno su pobili bošnjačke civile, a onda su s njihovim mrtvim tijelima učinili nešto nezamislivo…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

Naša današnja priča vraća nas u 1992. godinu, u vrijeme kada je na današnji dan počinjen nezapamćen zločin.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na selo Novoseoci, te tom prilikom izvršili odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva. Među ubijenim osobama bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je na posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Ovim predmetom je kao osumnjičeni obuhvaćen i Radislav Krstić, osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) zbog genocida u Srebrenici, a 1992. godine bio je zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS-a, koji će biti ispitan u suradnji sa organima Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 16. septembra 2020. godine po nalogu Državnog tužilaštva sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Novoseoca u općini Sokolac. Uhapšeni su Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomir Obradović zvani Dragan, nekadašnji komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Miladin Gašović, Jadranko Šuka, Željko Gašović te Momir i Branislav Kezunović.

(SB)

Football news:

Koeman to the referee of the match with Real Madrid: For what? Have you seen the footage of the game with Getafe? VAR only works against us
Gasperini on 1:3 with Sampdoria: I hurt Atalanta by experimenting with the team
Alexander Kerzhakov has a coronavirus. He missed Tomi's match (Metaratings)
Busquets about 1:3 in the Clasico: Real Madrid's victory was determined by a penalty. Barca were punished excessively
Conte about 2:0 with Genoa: Inter are aware of their strength, and this helped us play with confidence
👏 The whole world is talking about Khabib's departure and congratulates him on his victory. They demand the first place in the rating for him and respect the desire to be with his family
Klopp Pro 2:1 with Sheffield: Wins 2:0 or 3:0 come when you fight fiercely in games like this