Bosnia and Herzegovina

​Testiraju se na koronu pa plate test onima koji si ga ne mogu priuštiti

Napulj je ponosan na svoju tradiciju "kave za kasnije" ("caffe sospeso"), kad gost kavu plati dvostruko kako bi je netko siromašniji dobio besplatno.

Sad je ovo dobro djelo prošireno na testove na koronavirus jer je u gradu pod Vezuvom zdravstvo pod pritiskom zbog velikog porasta broja novozaraženih.

U crkvi svetog Severa izvan zidina, u jednom od najgušće naseljenih područja Napulja, lokalna zajednica nudi stanovnicima priliku da naprave brzi test na covid-19 i anonimno doniraju drugi.

"Ovo je visokorizično područje jer velike obiteljske skupine žive na vrlo malo prostora pa je rizik od zaraze vrlo visok", rekao je Angelo Melone, čelnik neprofitne udruge koja je pokrenula inicijativu.

Otkako su počeli prije dva tjedna, testirano je tisuću ljudi, od kojih je 300 test dobilo besplatno zahvaljujući velikodušnosti sugrađana.

"Mi Napolitanci imamo veliko srce, i u dobra i loša vremena sve dijelimo", rekla je Giuseppina Puglise nakon što je nekome platila bris na koronavirus.

Moralna dužnost


Unaprijed rezervirani testovi koštaju 18 eura, a primjenjuje ih tim od tri liječnika i dvije medicinske sestre u crkvi iz 16 stoljeća. Sestre i liječnici volontiraju.

Brzi antigenski testovi dostupni su diljem Italije, prve europske zemlje u kojoj se pojavio novi koronavirus i dosad usmrtio više od 50.000 ljudi. 

Međutim, znaju biti skupi. Takav test u privatnoj klinici u Napulju može koštati između 30 i 45 eura, dok precizniji PCR test može koštati 70 eura.

Antonija Campagnu, 33-godišnjeg taksista i oca troje djece, teško je pogodila ekonomska kriza koju je izazvalo zatvaranje u Italiji ranije ove godine.

"Čuo sam da postoji mogućnost za brzi test", rekao je on za agenciju France presse.

"Volio bih iskoristiti ovu inicijativu koju smatram činom altruizma."

Talijansko gospodarstvo stradalo je u pandemiji, a posebice su pogođene siromašnije južne regije.

Nezaposlenost u Napulju već je prošle je godine bila 23,3 posto, dvostruko viša od nacionalnog prosjeka s 23,3, pokazuju podaci nacionalnog statističkog zavoda Istata.

Lokalno stanovništvo solidarno je u teškim vremenima. 

Nakon što je platio dodatni test, Luigi Parisi, 32-godišnjak iz Napulja, rekao je da je pomaganje drugima u ovoj situaciji "građanska i moralna dužnost".

Football news:

Lampard will be sacked if Chelsea's results don't get better soon. Allegri and Tuchel are Interested (Sky Sports)
Cristiano Ronaldo: I am very happy with my fourth title in Italy. This is the Juventus we love! 🏆
Zidane has no intention of resigning, Real Madrid will make a decision after the season (Marca)
Chiesa injured his ankle. He was replaced in the match against Napoli
Neuer on Bayern's two consecutive wins: This is a message to the competitors
Gattuso about 0:2 with Juve: Insigne should not think that Napoli lost because of him
Nepomnyashchy against reducing the RPL to 12 clubs: Russia is not ready to sacrifice a large number of fans