Bosnia and Herzegovina

Trudeau: Zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji

- Dok obilježavamo 25. godišnjicu te tragedije zavjetujemo se da ćemo pamtiti i poštovati one koji su nepravedno patili i smrtno stradali. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijima. Odajemo poštovanje preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima, dalje se bore za istinu i pravdu - kazao je Trudeau.

Ističe da Kanada nastavlja biti predani član Vijeća za implementaciju mira, pomagati Bosni i Hercegovini u uspostavljanju stabilne, multietničke i ekonomski održive demokracije.

- Svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Borbom za ljudska prava širom svijeta ćemo odati počast žrtvama i osigurati da se zločini, poput ovoga, nikad više ne dogode – naglasio je.

Bošnjacima u Kanadi i širom svijeta premijer Kanade poručio je 'Kanada je uz vas, danas tuguje sa vama'.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u i oko Srebrenice, video-porukom obraćaju se brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i mnogih drugih međunarodnih institucija.

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari obilježava se 25. godišnjica genocida u i oko Srebrenice. Nakon obraćanja zvaničnika bit će klanjana dženaza za devet žrtava genocida, koje će nakon 25 godina naći konačan smiraj.

Zbog pandemije virusa korona mnogi ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice. Samim tim, mali broj ljudi ove godine moći će klanjati dženazu ubijenim žrtvama genocida u i oko Srebrenice.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Dembele worked in the General group of leopards in front of Napoli. He has not played since November
Casemiro on respect for Zidane: I still get excited when I talk to him. It's incredible
Cakir will referee the Barcelona-Napoli match in the Champions League
Detailed analysis of the game of 18-year-old Ronaldo for sporting against Manchester United. 6 days later, Cristiano became a United player
Manchester City are confident that Aguero will stay for another season, despite the Interest of Independiente
Willian agreed a 3-year contract with Arsenal. Salary-100 thousand pounds a week
Sanchez signed a contract with Inter until 2023. The club signed him for free