Bosnia and Herzegovina

Turković s predsjednikom Albanije: Evropski put regiona nema alternativu

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je, tokom radne posjete Albaniji, održala niz sastanaka sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ona se sastala sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, ministricom za Evropu i vanjske poslove Oltom Xhackom i predsjednikom državnog Parlamenta Gramozom Rucijem.

Također, upriličen je i susret delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije.

Na sastancima sa visokim zvaničnicima Albanije je razgovarano o unapređenju odnosa između dvije prijateljske zemlje, prije svega u oblasti ekonomije, trgovinske razmjene i kulture. Istaknuta je važnost intenzivnijeg održavanja bilateralnih konsultacija, a u fokusu razgovora je bila i regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana, te problemi s kojima se susreću države u ovom dijelu Evrope.

- Regionalna saradnja ostaje ključni i nezamjenjivi faktor na našem putu ka Evropskoj uniji. Opredijeljeni smo da promovišemo mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u našoj regiji, kao i jačanje regionalne saradnje kroz izgradnju povjerenja i jačanje u regiji i postizanje strateških ciljeva i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Evropski put cijelog regiona nema alternativu - izjavila je Turković.

Football news:

Real Madrid will not sell Vinicius, Valverde, Edegor and Rodrigo in the summer. They are considered key players for the future of the club
Arteta on Arsenal's kneeling players: They had their reasons. I think this is the right gesture
Pogba on Mourinho: Solskjaer may not put players in the squad, but he won't push them away as if they don't exist. This is the difference
Saka, Dzeko, Uan-Bissaka and Gerard Moreno claim the Europa League Player of the Week title
Real Madrid and Modric have agreed on a one-year contract extension. The player agreed to a salary reduction
Roma reached the 1/2 final of the UEFA Cup/Europa League for the first time since 1991
Contrast before the whistle in Prague: Slavia players lined up in front of a kneeling Arsenal