Bosnia and Herzegovina

Tužilaštvo traži veće kazne za Vidovića i Bulatovića

Pod velikim mjerama obezbjeđenja u Vrhovnom sudu RS održano je žalbeno ročište u postupku protiv Saše Vidovića i Aleksandra Bulatovića, koji su nepravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića u oktobru 2016. godine u Istočnom Novom Sarajevu. 

Dojave o bombi

Sud je obezbjeđivalo na desetine pripadnika Intervente jedinice Sudske policije RS sa dugim cijevima, kao i pripadnici PU Banja Luka, koji su doslovno okružili zgradu suda. Razlog tome je što su ranije suđenja u ovom predmetu odgađana zbog dojave o bombi, ali i činjenice da je prije izricanja prvostepene presude u septembru prošle godine u Novom Sadu ubijen Aleksandrov otac Željko Bulatović, pa su mjere bezbjednosti podignute na najviši nivo.

Republički tužilac Dragica Glušac žalbom je tražila strožije kazne za optužene.

- Izrečene kazne nisu srazmjerene iskazanoj upornosti, bezobzirnosti i teškim posljedicama krivičnog djela. Od suda tražimo da uvaži žalbu Tužilaštva i da preinači prvostepenu presudu i optuženima izrekne kazne od po, najmanje, 25 godina zatvora - rekla je Glušac.

Tim odbrane žalbama je ukazivao da nema dokaza da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete, smatrajući da je prvostepena presuda nezakonita.

- Tražimo da se osuđujuća presuda ukine ili da se izrekne oslobađajuća presuda - rekao je Vidovićev branilac Rusmir Karkin.

Vidović je, kao i na ranijim ročištima, tvrdio da je nevin.

- Nisam ubio Miroslava Lazarevića. Nisam imao nijedan razlog da učestvujem u njegovom ubistvu - rekao je Vidović.

Bulatovićevu žalbu iznijeli su advokati Mirko Dabić, Mirna Delalić i Milan Petković, ocjenjujući da je činjenično stanje u prvostepenoj presudi pogrešno i nepotpuno. Smatraju da je došlo i do bitnih povreda postupka, kao i da je cijela istraga bila površna i neutemeljena, pa su zatražili ukidanje presude.

Bulatović je rekao da je i sam mislio pisati žalbu, navodeći da mu presuda nije razumljiva.

- Ništa iz presude ne razumijem da bi se na to mogao žaliti - rekao je Bulatović.

Pripemili i organizovali ubistvo

Prvostepenom presudom Vidović je osuđen na 19, a Bulatovića na 20 godina zatvora. Oglašeni su krivim da su pripremili i organizovali ubistvo Lazarevića, koji je 16. oktobra 2016. godine izrešetan u Golfu 7 u Istočnom Novom Sarajevu. U presudi se navodilo da su ubice pobjegle ukradenim terencem BMW X5 koji je nedugo nakon ubistva zapaljen ispred zgrade u Aleji lipa u Sarajevu. U njemu je izgorjela automatska puška iz koje je pucano i dva okvira metaka, od čega se 26 aktiviralo od visoke temperature. Građani su nakon paljevine vidjeli dva muškarca kako se udaljavaju od zapaljenog vozila i na osnovu opisa uhapšeni su Vidović i Bulatović.

Football news:

Atletico Interrupts the penalty for the second match in a row. Morata converted an 11-yard shot from the 2nd attempt
Sandro Rosel: Messi will not be a pawn in Barca's presidential election. He's too smart
De Rossi or Spalletti can lead Fiorentina
Chelsea have resumed talks with Willian about a new contract
Pogba wants to stay at Manchester United
Doping officers visited the Barca base and checked Griezmann, Busquets and Fati (MD)
Varane may miss the match with athletic