Bosnia and Herzegovina

U Sarajevu predstavljena prva bh. knjiga hirurgije

Glavni urednici su profesori doktori sa Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Samir Delibegović, Fuad Pašić i Goran Krdžalić, koji su okupili najbolje hirurge iz Tuzle, Sarajeva, Banje Luke i Mostara i napravili sintetiziranje hirurških znanja na nivou pet državnih medicinskih fakulteta.

 Prof. dr. Delibegović je uvjeren da će knjiga s 1.246 stranica biti od velike koristi, prije svega bh. studentima koji su do sada uvijek koristili knjige iz Srbije i iz Hrvatske.

- Rad na knjizi trajao je oko tri godine. Ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele BiH. Ova jedinstvena knjiga obrađuje sve hirurške oblasti i daje savremena saznanja sa stručnim i znanstvenim spoznajama – istakao je Delibegović.

Oni koji će koristiti knjigu imat će na jednom mjestu koncentrisano znanje s puno podataka. U njoj su sakupljena znanja, pored glavnih autora, Ismeta Gavrankapetanovića, Nermira Granova, Mirsada Hodžića, Reufa Karabega, Benjamina Kulovca, Ante Kvesića, Nenada Lalovića, Siniše Maksimovića, Radmila Marića, Ismara Rašića, Nedžada Rustempašića, Milana Simatovića i Nikice Šutala.

Knjiga je pisana tako da bude moderna, pregledna, da lako upućuje na stvari važne studentima medicinskih fakulteta i specijalizantima hirurgije.

- Trudili smo se da damo zadnje informacije jer je hirurgija dinamična disciplina koja se posljednjih desetljeća ubrzano mijenja, evoluira, modenizira, a tehnologija i robotika osnovne su karakteristike tog procesa. Stoga, historiju hirurgije sveli smo na namanju moguću mjeru, a kliničke znake, u svjetlu razvoja slikovnih tehnika sveli smo na najvažnije – poručili su glavni autori na večerašnjoj promociji.

Dodali su i to da se nadaju da će “Hirurgija/Kirurgija” biti dostupna svim studentima i specijalizantima u BiH i da će u godinama koje dolaze biti osavremenjena metodama koje se danas razvijaju.

Nakon promocije u Sarajevu, uslijedit će promocije u Tuzli, Banjoj Luci, Foči i Mostaru.

“Hirurgiju/Kirurgiju” objavljuju Dobra knjiga i Udruženje endoskopskih hirurga BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Hazard entered the field for the first time this season. He hasn't played since August
Ze Luish was obliged to roll on the partner. Intuitively, you need to know that the player is running on the right. Mostovoy on a dangerous moment
Jota's goal was Liverpool's 10,000 th in history
Joshua Kimmich: Lokomotiv played a brilliant match
Ashley young: If we play the same way as Shakhtar, we can take points from Real Madrid
Flick about 2:1 with Loko: the Victory looks deserved, although not as confident as we expected
Conte Pro 0:0 with Shakhtar: Inter are on the right track. We dominated, but we were unlucky