Bosnia and Herzegovina

U SRBIJI SE KONAČNO SJETILI: 'Kriza izazvana koronavirusom pokazala koliko je bitno da region sarađuje'

Aktuelna kriza u vezi sa pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je najavio da Srbija od 1. juna otvara granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Dačić je učestvovao na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i članica Europske unije koje su neposredni susjedi regiona Grčke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Slovenije.

Konferencija je održana na inicijativu ministara vanjskih poslova Grčke i Sjeverne Makedonije Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova, a tema je bila "Kako uspješno doprinijeti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socioekonomskim posljedicama pandemije", saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Dačić je ponovio spremnost Srbije na daljnji angažman na nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

Šef diplomatije Srbije pozdravio je odluku o uspostavljanju takozvanih Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj koronavirusom, medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prijelazima.

Ministar je, također, rekao da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštivanje epidemioloških preporuka.

"Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica", rekao je Dačić.

On je izrazio i uvjerenje da će i ove godine najveći broj turista ljetovati u Grčkoj.

Football news:

Ocampos did everything for the victory of Sevilla: first he scored, and then he put on a goalie's Jersey and in the 101st minute dragged the kick of the goalkeeper Eibar
Pizarro finished his career as a player. Werder's players cradled him in their arms after the match
Aitor Karanka: When Real Madrid wins, they always talk about the referees
Gendusa two weeks training with Arsenal according to the decision of Arteta. Londoners can sell it
Alexander Elagin: if you Want to live a man with a man, a woman with a woman-live! But don't involve children
Pizarro finished. He came to Werder 4 times and became a legend here
Lloris about the fight with Son: It's part of football. Sometimes this happens