Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

U SVAKOJ PRILICI NA SVAKOM MJESTU: Plenković i na godišnjici 'Oluje' govorio o Hrvatima u BiH

U svom je govoru između ostalog naglasio i kako je "Oluja" omogućila i mir u Bosni i Hercegovini.

  • Regija

  • Prije 15 min  Prije 11 min

  • 0

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković poručio je u petak na Dan pobjede koji se obilježava u Kninu da su hrvatski branitelji kamen temeljac slobode i demokratije, a Vlada neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata, niti da se optužuju hrvatski ratni heroji. 

"Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći dio okupiranih teritorija. To nam je kasnije omogućilo i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak posljednjeg dijela otrgnute hrvatske zemlje čime smo iz rata izašli kao pobjednici, sa svakim milimetrom hrvatskog teritorija pod ustavnopravnom vlašću RH", rekao je.

U svom je govoru između ostalog naglasio i kako je "Oluja" omogućila i mir u Bosni i Hercegovini.

"Omogućila je oslobađanje dijela teritorija BiH. U Bihaću spriječeno je ono što se dogodilo u Srebrenici, a u Srebrenici se dogodio genocid", dodao je, poručivši kako će Hrvatska ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata i u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, "jer nema europske BiH sve dok svi njeni građani, osobito Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u predstavničkim i izvršnim tijelima zemlje". Preduvjet za to je pravedan izborni zakon, zaključio je u svom govoru. 

U govoru je istaknuo i kako se u posljednje vrijeme Hrvatsku pokušava prokazivati lažnim, jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine.

"Iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država, neprihvatljivi su. Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima", rekao je između ostalog.

(NAP)