Bosnia and Herzegovina

U Turskoj 300.000 zaraženih, ljekari sumnjaju u službene brojke

Broj slučajeva zaraze novim koronavirusom u Turskoj je u subotu prešao 300.000, objavilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dok vlasti pokušavaju obuzdati novo ubrzano širenje zaraze, a ljekari dovode u pitanje službene brojeve zaraženih i umrlih.

Tursko ministarstvo je objavilo da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.538 novih slučajeva zaraze te ih je ukupno od početka širenja covida-19 301.348. Broj umrlih od te bolesti se povećao za 68, na 7.445.

Novi znatan rast broja zaraženih u Turskoj je izazvao napetosti između ljekara koji kažu da se u službenim podacima umanjuju razmjeri širenja bolesti i političara koji optužuju udruge djelatnika u zdravstvu da potkopavaju napore na suzbijanju epidemije.  

Ljekari u Turskoj su ove sedmice nosili crne vrpce u znak sjećanja na umrle kolege, a protest je uključivao i kampanju na društvenim mrežama s porukom vladi: "Vi ne znate upravljati krizom: mi smo iscrpljeni."

Mnogi liječnici dovode u pitanje službene brojeve zaraženih i umrlih od covida-19 tvrdeći da, iako nemaju svoje neovisne podatke za cijelu državu, razmjeri koje vide na lokalnim razinama nisu u skladu sa širom slikom koju iznosi vlada.

Football news:

Joshua Kimmich: We should have finished the game with Lokomotiv earlier, but we didn't have any obvious moments
Manuel Neuer: Loko played very well. Bayern had to work hard to win
Lewandowski has not scored a point in two rounds of the Champions League. Last season, he failed to do so only in the final
Bayern extended their record streak to 13 consecutive wins in the Champions League
Ronaldo will not play Barcelona (Romeo Agresti)
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig impressive progresses. He is aiming for trophies
VAR cancelled out a penalty against Lokomotiv due to an offside move by levandowski