Bosnia and Herzegovina

Učenici UWC-a ostali u Mostaru

Prije otprilike mjesec, u BiH je proglašeno vanredno stanje uzrokovano koronavirusom. Škola je odgođena za sve uzraste, a mnoge ustanove nastavu održavaju online. Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru koristi online platforme i videokonferencije. S obzirom na to da imaju učenike iz 60 zemalja svijeta, pojedine su prije pandemije uspjele poslati kući, dok ih je određeni broj morao ostati u Mostaru.

- Od 200 učenika, trenutno je tu 19 učenika i to su uglavnom oni koji nisi bili u prilici da otputuju kući iz različitih razloga. Neki su opravdano tu, zato što se već tada situacija zakomplikovala i nije bilo moguće putovati, a za druge je to bila sigurnosna situacija kod kuće, jer bi morali provesti neko vrijeme u obaveznom karantenu. Za neke je to jednostavno nedostatak mogućnosti da prate online nastavu kod kuće, pojašnjava direktor Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Dženan Hakalović.

Učenici koji su ostali u Mostaru smješteni su u jednoj od rezidencija, u sklopu koje imaju kantinu, gdje im se svakodnevno obezbjeđuju obroci. Imali su primjer da je jedna učenica bila u samoizolaciji, jer je prije dvije sedmice pokušala otputovati kući, a kako nije uspjela, provela je nešto vremena na Aerodromu, morala je biti odvojena od ostalih učenika iako nije imala simptome, pojašnjava Hakalović.

- Imali smo nekoliko roditelja koji su zaista bili zainteresovani za svoju djecu da otputuju kući, međutim, s obzirom na novonastalu situaciju i činjenicu da je veliki broj zemalja počeo da potvrđuje brojne slučajeve vezano za aerodrome, taj rizik putovanja postajao je sve veći i veći, ističe.

Kaže da nakon tri do četiri sedmice u planu imaju poslati učenike koji su maturanti kući, a one trećeg razreda za pet sedmica. Ako ne bude mogućnosti, spremni su i dalje brinuti o djeci. Svakodnevno ih obilaze kućne mame, takođe imaju i svog medicinskog tehničara koji ih pregleda po potrebi.

Football news:

PSG goalkeeper Bulka crashed a Lamborghini in an accident in Poland. Two people were injured
Nice joined the fight for defender Olympiakos Tsimikas. Loco is Interested in Him
Lacazette has rejected the offer of Inter. He can be traded to Atletico for Lemar
Former CSKA chief scout: 99% of a scout's work is wasted. This is a specific feature
Victor Valdes led the club from the Spanish 4th League
Agent Jorginho: Two non-Italian top clubs contacted me
Atalanta defender Castan is of Interest to Tottenham, Leicester and West ham