Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

UHAPŠEN OSUMNJIČENI: Kandidat za gradonačelnika ubijen večer prije izbora, Ekvadorci ga svejedno izabrali

Izbori za gradonačelnika održani su tokom eskalacije novog vala kriminala povezanog s rastućim utjecajem nasilnih narkobandi u andskoj zemlji.

  • Svijet

  • Prije 31 min  Prije 19 min

  • 0

Kandidat za gradonačelnika Puerto Lópeza pobijedio je na izborima iako je ubijen samo nekoliko sati prije otvaranja birališta.

41-godišnjeg Omara Menéndeza ubili su naoružani napadači koji su u subotu upali u prostoriju u kojoj je bio sa svojim saradnicima iz kampanje. U napadu je ubijen i jedan tinejdžer, a ekvadorska policija još uvijek istražuje mogući motiv.

Očekuje se da će član Menéndezove stranke zamijeniti ubijenog političara na mjestu gradonačelnika. Izbori za gradonačelnika održani su tokom eskalacije novog vala kriminala povezanog s rastućim utjecajem nasilnih narkobandi u andskoj zemlji. Menéndez nije jedini političar koji je ubijen uoči izbora jer je dvije sedmice ranije iz vatrenog oružja ubijen Julio César Farachio, kandidat za gradonačelnika obalnog grada Salinasa. 

Policija je uhapsila osumnjičenika za Farachijevo ubistvo, koji je prije toga prijetio 45-godišnjem kandidatu. Lokalni mediji javili su  da je osumnjičenik nedavno pušten iz zatvora nakon što je odslužio kaznu za trgovinu drogom. Dosad niko nije osumnjičen za Menéndezovo ubistvo, a policija je potvrdila da su napadači pobjegli na motoru, piše BBC

Predsjednik predložio izručenje kriminalaca

Ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso osudio je ubistvo. Lasso se suočava s rastućim brojem ubistava u svojoj zemlji te je predložio niz promjena ustava o kojima su birači odlučivali u nedjelju.

Jedna od predloženih promjena je bila dopustiti Ekvadorcima koji su povezani s transnacionalnim organiziranim kriminalom da budu izručeni u inozemstvo ako se suoče sa suđenjem u drugoj zemlji ili budu osuđeni u odsutnosti, prenosi Index.hr.