Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

UIO zaprimila 72 inforamcije o nelegalnoj prodaji duvana i cigareta

BANJALUKA – U prvih petnaest dana kampanje „Stop švercu“, koju provdi Uprava za indirektno oporezivanje, zaprimljene su 72 informacije koje se odnose na nelegalnu prodaju duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.

Informacije su zaprimljene putem poziva na otvorenu liniji i na broj 080 02 06 07 te putem fotografija i lokacijama mjesta gdje se vrši nezakonita prodaja cigareta na viber broj 065 355 155, a sve prijave biće detaljno provjerene na terenu.

"Uprava za indirektno oporezivanje posebnu zahvalnost izražava građanima BiH, koji mogu biti naš, izuzetno značajan „inspektor“, budući da upravo oni u svojim lokalnim sredinama najbolje znaju ko i gdje vrši nezakonit promet duhanom i cigaretama. Važno je nagalsti da su svi pozivi besplatni i anonimni, te u potpunosti garantujemo anonimnost prijavioca nezakonitih radnji", saopštili su iz UIO.

Prihodi od indirektnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prvih pet mjeseci UIO je prikupila 3 milijarde i 833 miliona KM, što je više za 739 miliona ili 24 % u odnosu na isti period prošle godine.

"Samo po onovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u pet mjeseci 2022. godine UIO je prikupila 362 miliona KM, što je za 76 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine", istakli su u UIO.