Bosnia and Herzegovina

UKC TUZLA PREKIDA KOMERCIJALNA TESTIRANJA: 'Ako ću birati između Covid-bolnice i nečijeg putovanja na godišnji odmor...'

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla, kazao je da Covid-bolnica u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne smije ostati bez PCR testova i da se traže razni načini da se obezbijedi dovoljan broj.

Univerzitetski klinički centar Tuzla od sada neće vršiti komercijalna testiranja na Covid-19, odlučio je menadžment ove zdravstvene institucije, prenose "Nezavisne novine".

Ova zdravstvena ustanova testove koje je kupila na početku pandemije, potrošila je te je odlučila obezbijediti da ima dovoljno testova za svoje pacijente. Za sada ima oko šest hiljada testova i čekaju se novi.

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla, kazao je da Covid-bolnica u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne smije ostati bez PCR testova i da se traže razni načini da se obezbijedi dovoljan broj.

"Ako ću birati između Covid-bolnice i nečijeg putovanja na godišnji odmor, ja biram bolnicu i osiguranike TK. Za njih sigurno neće nestati testova. U toku je nabavka različitim dozvoljenim mehanizmima i u ponedjeljak dolazi novi kontingent PCR testova od naših dugogodišnjih dobavljača, donacija, dogovora i ostalog. Uglavnom, građani TK neće ostati bez testiranja", rekao je Jusufović.

Dodao je da, ako situacija bude bolja, komercijalna testiranja možda budu vraćena. Epidemiološka situacija je takva da se u posljednjih nekoliko dana smanjio broj novootkrivenih zaraženih na testiranjima, a jučer je koronavirus u TK otkriven ko 31 osobe. Međutim, postoji bojazan od novozaraženih nakon praznika, ali i godišnjih odmora.

"Vrlo je moguće da ćemo narednih dana imati eskalaciju. Bili su blagdani, ali i generalna situacija, kako se većina ponaša i nosi masku i drži distancu", smatra Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Football news:

Pjanic on Barca: the Team is doing very well, we are ready. Koeman told me to be myself
Fede Valverde on Messi's desire to leave Barca: There were no messages on this topic in the Real Madrid chat
Gary Neville: Manchester United won't win the Premier League until they sign a mobile centre-back
Van de Beek after 1:3 with Palace: Happy to make his debut for Manchester United, but disappointed with the result
Jurgen Klopp: Transfer activity shows Chelsea's ambitions
Andrea Pirlo: I'm in Juve and I work with a team full of Champions. I have no doubts, only confidence
Even Zidane listens to Marseille rap. The city is steeped in hip-hop, and the club promotes aspiring rappers