Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

UKOLIKO VOZITE KROZ OVU DRŽAVU, BUDITE OPREZNI: Policija prošle godine zabilježila pola miliona prekršaja…

Tokom prošle godine udvostručio se broj odjela u kojima su radarski automobili prepušteni privatnom sektoru.

Francuski portal Radars auto dobio je službene podatke iz policije o zabilježenim prekrašajima koje su registrirali privatni presretači. To je prvi put otkako se u toj državi koriste privatni presretači, odnosno radarska vozila u vlasništvu privatnih kompanija.

Samo manji dijelovi države nisu pod nadzorom privatnika, odnosno u njima nadozr prometa provode isključivo državni policajci. Tokom prošle godine udvostručio se broj odjela u kojima su radarski automobili prepušteni privatnom sektoru. Od 18 njihov se broj postupno povećao na 39.

Udvostručio se i broj vozila s privatnim vozačima, od 83 na kraju 2020. na 150 na kraju 2021. Što se tiče broja obavljenih kontrola, on se utrostručio, sa 758.000 u prvom kvartalu na 2.886.000 u zadnjem kvartalu. Ukupno je tako tokom 2021. godine kontrolirano 6.650.000 vozila, a ispisao je oko 500.000 kazni.

Gotovo sve kontrole koje su privatizirani radarski automobili obavljali odvijale su se na dvosmjernoj sekundarnoj mreži ili magistralama, gdje je ograničenje brzine od 80 ili 90 km/h.

Vezane vijesti