Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukrajinski zapovjednik: Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu u Sjevjerodonecku

Zapovjednik narodne garde Svoboda Petro Kuzik kazao je kako se ulične borbe u Sjevjerodonecku vode pod jakim ruskim topničkim baražama koje ugrožavaju snage na obje strane. 

- Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu. Jučer smo bili uspješni jer smo izveli protunapad i u nekim su se četvrtima ruske snage povukle za jednu ili dvije ulice. U drugima smo ih uspjeli odgurnuti za tek jednu ili dvije kuće - kazao je Petro Kuzik. 

Dodao je na nacionalnoj televiziji i kako su ukrajinski vojnici prešli sa ''slijepe obrane'' do manjih protunapada u nadi da će se ruska vojska povući i smanjiti napade.  

- Kada smo im nametnuli ulične borbe, to je funkcioniralo neko vrijeme – nisu znali gdje su oni, a gdje smo mi. Ali sada jednostavno topničkom vatrom pokrivaju i svoje i naše postrojbe - kazao je. 

Volodimir Zelenski obratio se u srijedu na Time100 Gala događaju, upozorivši da je svijet na rubu “strašne krize s opskrbom hrane”. 

Ukrajinski predsjednik kazao je da Rusija blokira crnomorske luke i da bi zbog toga "milijuni mogli gladovati". 

Blokada je izazvala globalnu paniku jer Ukrajina nije mogla izvoziti pšenicu, kukuruz i ulje, dodao je Zelenski. 

Ponovno je lobirao za dodatnu pomoć izvana jer "ukrajinska vojska umire na bojnom polju". 

Retorički je upitao koriste li američki predsjednik Joe Biden i članovi Kongresa "sve kapacitete ukrajinskog utjecaja i vodstva" i pozvao ih da budu "100% utjecajni". "Oružje i sankcije su cjepivo protiv Covid-22 koje je donijela Rusija, rekao je Zelenski.