logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Umjesto snijega, trava na Mont Everestu

NASA-in satelit "Landsat" uočio je značajan rast vegetacije na četiri područja oko Mont Everesta, i to na visini između 4.150 i 6.000 metara nadmorske visine.

Proučavajući fotografije koje su snimili sateliti između 1993. i 2018. godine, naučnici su otkrili travnate površine na velikim visinama do tada pokrivenim snijegom i ledom.

Riječ je o područjima na kojima se, usljed globalnog zagrijavanja, led ubrzano topi, pa se počela širiti vegetacija.

Sateliti su zabilježili da su tu počeli nicati grmlje i biljke koje obično rastu između subnivalnog i nivalnog (snježnog) vegetacionog pojasa.

Snježna linija lednika je nadmorska visina na kojoj su akumulacija i isparavanje i topljenje snijega i leda ujednačeni.

O otapanju leda u području Himalaja obavljena su brojna istraživanja, među kojima i ono koje je pokazalo da se stopa gubitka leda u periodu između 2000. i 2016. udvostručila, navodi Karen Anderson iz Instituta za okolinu i održivost na Univerzitetu u Ekseteru.

Studija je objavljena u časopisu "Globalne biološke promjene", a naučnici navode da su otkrića u skladu s modelom koji upućuje na smanjenje količine leda u područjima u kojima je temperatura preniska za rast biljaka, usljed globalnog zagrijavanja.

Anderson kaže da bi rast predsnježne vegetacije mogao imati značajnu ulogu u snabdijevanju regije vodom iz deset najvećih azijskih rijeka.

One vodom snabdijevaju oko 1,4 milijarde ljudi.

Themes
ICO