Bosnia and Herzegovina

Umjesto tableta: Gavez ublažava ove bolesti

Gavez jer rijetko ljekovita biljka koja ima više namjena u liječenju. U narodnoj medicini se koristi poslije preloma kostiju, za ublažavanje reumatskih bolova, protiv akni, gastritisa, kašlja i kao insekticid. Kada se primjenjuje spolja, može da se koristi u vidu obloga, masti i gela. Primjenjuje se i kao tinktura i čaj.

Tinktura gaveza povoljno djeluje na sve tipove neuralgičnih bolova, a najefikasnija je kod bolova lica. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je djelotvorna ukoliko se kombinira sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili, još bolje, s tinkturom od kantariona.

Korijen gaveza, osim u slučaju kostobolje i navedenih tegoba, djelotvoran je i kod upale želuca, bolesti bubrega i menstrualnih problema. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhitisa, upale pluća i sukrvičavog kašlja. Postoji i gel od gaveza. Riječ je o preparatu koji sadrži ekstrakt korijena gaveza, a koji poboljšava zarastanje rana i regeneraciju tkiva.

Football news:

Hector Herrera on 0:4 with Bayern: We played very well with the best team in the world. Don't write off us
Antonio Conte: Borussia are well prepared, they have a lot of potential. Inter could have won
Guardiola on 3:1 with Porto: a Good start. In the Champions League, there are 5 substitutions, the players who came out showed themselves well
Flick about Mueller: he's a continuation of the coach's hand on the field. Thomas manages the team, drives it forward
Gian Piero Gasperini: Miranchuk has just started training. We have a lot of players, rotation is inevitable
Goretzka about 4:0 with Atletico: We were lucky that we didn't miss out at the beginning. It took 10 minutes to get involved
Klopp on the win over Ajax: it wasn't radiant football, but we scored three points