Bosnia and Herzegovina

UN: Porastao broj civilnih žrtava u Avganistanu

KABUL - Ujedinjene nacije saopštile su da je broj civilnih žrtava u Avganistanu porastao na 380 u aprilu, izražavajući duboku zabrinutost "teškim pogoršanjem" poštovanja međunarodnog humanitarnog prava dok SAD povlače vojnike iz te zemlje i pokušavaju obezbijediti postizanje mirovnog sporazuma.

Nove brojke uslijedile su nakon napada prošle sedmice na porodilište u Kabulu u kome su ubijene 24 osobe, među kojima su i bebe.

Broj civilnih žrtava pripisanih talibanskim napadima porastao je za četvrtinu u aprilu u odnosu na isti mjesec u prošloj godini, i iznosi 208 ljudi, dok je broj žrtava pripisanih napadima avganistanskih snaga bezbijednosti porastao za 38 odsto, i iznosi 172 osobe, sudeći po okvirnim podacima UN-ove Misije za pomoć Avganistanu.

"Pozivam na prekid borbi i apelujem na strane da poštuju međunarodno pravo kako bi se zaštitili civili", izjavila je Debora  Lajons, specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a za Avganistan.

SAD su poslale su svog mirovnog posrednika u Dohu i u Kabul da izvrši pritisak na avganistansku vladu i talibanske pobunjenike da ponovo pokrenu zakočene mirovne pregovore, nadajući se da će započeti odmah nakon što su avganistanski predsjednik Ašraf Gani i njegov suparnik  Abdulah Abdulah potpisali sporazum o diobi vlasti.

Nasilje se pojačalo čak i nakon američko-talibanskog sporazuma od 29. februara o povlačenju stranih vojnika pod američkim vodstvom u zamjenu za talibanske bezbjednosne garancije. Talibani su odbacivali višestruke pozive avganistanske vlade za primirjem.

Nakon napada na porodilište prošlog utorka, za koji su talibani negirali odgovornost, avganistanske vladine snage prešle su iz defanzivne u ofanzivnu poziciju.

Talibanski portparol Zabihulah Mudžahid u saopštenju je odbacio izvještaj UN, nazivajući ga "propagandom" vlade u Kabulu, prenosi Reuters.

Football news:

Ralf Hasenhuttl: the Boys fully deserved a draw with Manchester United
Real need to score 2 points in 2 matches for the championship
Solskjaer on Southampton's 96th-minute goal: Manchester United won a lot of games like this. This is football
Inter came in second place in Serie A. Juventus has 8 points more, with 6 more rounds to play
Maguire on the draw with Southampton: We controlled the game and did enough to win
Maradona could become the face of the world Cup-94 for 100 million dollars. Diego refused – the contract required him to take American citizenship
Benzema scored his 19th La Liga goal. Messi Has 22