Bosnia and Herzegovina

UNICEF smatra da škole treba biti ponovo otvorene: Djeca nisu glavni pokretači epidemije

"Ne postoje poznati dokazi o korelaciji između stope prijenosa bolesti i otvorenih ili zatvorenih škola. Dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola su ogromni, uz dugoročne implikacije po učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece", njihova je poruka, a dodaju i da ćemo poništiti sva dosadašnja postignuča u obrazovanju ukoliko ne uvidimo da su škole prioritet.

Prema UNICEF-u, tri ključna prioriteta prilikom ponovnog otvaranja škola su obuhvat najranjivijih, unaprjeđenje podučavanja i ispunjavanje zdravstvenih, psihosocijalnih i drugih potreba djece i mladih. O ovim prioritetima i detaljnom mišljenju UNICEF-a možete čitati ovdje.

Iz ove organizacije koja brine o djeci diljem svijeta kažu i to da ponovno otvaranje škola nije dovoljno, nego da treba raditi i na kvaliteti obrazovanja u smislu ponovnog konceptualiziranja učenja u kojem će svako dijete učiti vještine koje su mu potrebne za uspjeh u životu, školovanju i radu.

Još neki od razloga zbog kojih smatraju da nije dobro kada djeca ne idu u školu je povećana opasnost od iskorištavanja maloljetnika za rad, poteškoće u odvijanju online nastave i nastave na daljinu, kada su u pitanju ugrožene i marginalizovane grupe poput nedostatka tehnologije, siromaštva i slično

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Barcelona agreed with Suarez to terminate his contract (RAC1)
Leipzig have agreed to transfer Turkish League top scorer Serlot for 20+4 million euros
Cavani is still without football: he hunts hares and wild boars at night, does ballet, reloads on fishing
A macaw parrot sat on the head of a Brazilian soccer player during a training session
Mount about Kep: We will protect it. We all make mistakes
Real Madrid offered to sign Cavani
Juventus want to rent Morata for 10 million euros with a 45 million buy-out option