Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

UPUĆEN APEL DOBRIM LJUDIMA: Ramiz Nukić, sakupljač kostiju žrtava genocida u Srebrenici, teško obolio i treba pomoć

Svoj život je posvetio pronalaženju posmrtnih ostataka, kojih je Institutu za traženje nestalih predao skoro 300. Iako teško živi, nikada nije tražio novac za sve što radi.

Ramiz Nukić iz sela Buljim na području općine Bratunac više od 20 godina šumskim stazama, miniranim i nedostupnim područjima, traga za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine. Taj put je i sam prošao i preživio.

Svoj život je posvetio pronalaženju posmrtnih ostataka, kojih je Institutu za traženje nestalih predao skoro 300. Iako teško živi, nikada nije tražio novac za sve što radi.

Ramiz je sada ozbiljno bolestan i smješten na Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Tim povodom Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, na društvenim mrežama je uputio apel da se pomogne Ramizu.

"Nikad ovo ne radim. Ali sad hoću da vas sve zamolim da pomognete koliko god možete. Ramizu toliko dugujemo svi", napisao je Suljagić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je objavila da će Grad Sarajevo izdvojiti određena sredstva za njegovo liječenje.

"Grad Sarajevo će iz rezerve izdvojiti sredstva, a pozivamo sve institucije da nam se pridruže. Vrijeme je da se pokušamo odužiti Ramizu za sve što godinama radi za nas. Malo je ljudi poput Ramiza među nama", kazala je Karić na društvenim mrežama.

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenice već godinama u šumama u blizini kuće sakuplja kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije. U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne "Bukve", vratio se sa porodicom 2004. godine. Od tada pa do danas u šumama je pronašao do na stotine posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila.

Ni miniran teren nije ga spriječio u potrazi. Na ovaj način, kako je kazao jedne prilike u razgovoru za AA, pokušava pomoći porodicama ubijenih Srebreničana koji više od dvije decenije tragaju za kostima najmilijih.

Informacija za sve iz Bosne i Hercegovine koji žele pomoći Ramizu:

Broj žiro računa 5620098129479844 NLB banka

Adresa: Pobuđe bb, Bratunac.

Za uplate iz inostranstva:

Broj računa 1404094100120427 ASA BANKA

Swift code: SABRBA22

Iban code: BA391404094100120427 MIRZET (RAMIZ) NUKIĆ.