Bosnia and Herzegovina

​Vaši ključevi od auta imaju ove tri tajne funkcije: Evo kako ih aktivirati

Današnji automobili su prepuni novih tehnologija i brojnih trikova koji su tu da nam olakšaju život, a isto to vrijedi i za njihove ključeve.

Automobilski ključevi danas su otišli daleko od toga da služe samo za zaključavanje i otključavanje vrata, daljinsko pokretanje automobila i ispuštanje cvrkutavih zvukova koji vam olakšavaju pronaći vozilo na parkiralištu.

Neki imaju brojne funkcije kojih vlasnici uopće nisu svjesni, ali gotovo svi imaju ove tri:

Istovremeno spuštanje svih prozora

Jedna od najčešćih skrivenih funkcija na mnogim današnjim ključevima je mogućnost spuštanja svih prozora i istovremeno otvaranje krovnog otvora pritiskom na jedan gumb.

Na većini ključeva koji imaju tu značajku potrebno je pritisnuti gumb za otključavanje te onda još jednom pritisnuti isti gumb (u razmaku od deset sekundi) i držati ga sve dok se svi prozori ne spuste.

Uvlačenje retrovizora

Na nekim automobilima retrovizori se automatski uvlače kao dio procesa zaključavana vrata. Na drugima ova značajka nije automatska, već vlasnik mora znati kako da je aktivira.

Na primjer, na novijim Chevrolet i GMC vozilima vlasnik treba držati tipku za zaključavanje automobila cijelu sekundu kako bi se retrovizori uvukli.

Mehanički ključ

Mnogi vlasnici vjerojatno nisu svjesni toga da u njihovim ključevima postoji mehanički ključ. On se tu nalazi kako bi vlasnici mogli otključati vozilo i u slučaju da se baterija u ključu isprazni, ili u slučaju kvara ključa.

Ključ je najčešće smješten na dnu i potrebno je pritisnuti poseban gumb (koji je na većini digitalnih ključeva na vidljivom mjestu), piše Index.

Football news:

Messi has given 20 assists in La Liga. This is the best result of the tournament in 11 years
Chelsea lost by at least 3 goals in the Premier League for the first time in 11 months
Messi scored 20+20 points for the season in the League and repeated the achievement of Henri. In the XXI century, only they did it
Legia won the Polish championship for the 4th time in five years. It repeated the League record for titles (14)
Lazio has lost 3 matches in a row and can concede 2nd place in Serie A if Atalanta wins against Juve
A Parma employee has a coronavirus. The team is isolated on the base, but will continue to play in the championship
Kalidou Coulibaly: Napoli is not going to Barcelona as tourists. We are able to give battle