Bosnia and Herzegovina

Vavan o prerano završenoj karijeri: Jedan poraz nije izgubljen rat

Prije nekoliko sezona Jovana Vavan (20) imala je status jedne od najtalentovanijih bh. košarkašica, međutim česte povrede primorale su je da sa 19 godina završi karijeru. Ipak, sve to nije slomilo Banjalučanku da ostane uz najveću ljubav, te već neko vrijeme radi kao fizioterapeut u dva košarkaška kluba.

Da jedan poraz ne znači izgubljen rat i da nikad ne treba odustajati od snova pokazala je nekadašnja košarkašica Rukija, Feniksa, Mladog Krajišnika, Plej-ofa i Orlova. Da je u mlađim kategorijama važila za jednu od najperspektivnijih košarkašica pokazali su pozivi prvo u kadetsku selekciju Srbije, a zatim i u U-18 reprezentaciju BiH, s kojom je igrala Eurobasket 2016. godine.

"Rado se sjećam boravka u svim klubovima gdje sam imala priliku da radim sa sjajnim trenerima. Počelo je u školi košarke Ruki, gdje sam radila sa trenerom Darkom Kostićem, da bi sljedeća stanica bila Feniks u kojem je bila Aleksandra Mušić. Dalje sam nastavila u ekipi Mladog Krajišnika, u kojoj sam odigrala neke od prvih utakmica Premijer lige BiH. U ovo vrijeme počele su i prve povrede, zbog kojih sam pauzirala više od godinu dana", govori Vavanova i dodaje:

"Povrede, rehabilitacija, obnavljanje povrede i najzad doktorove riječi da 'batalim košarku', sve je to uticalo na mene i psihički i fizički, ali želja za povratkom je bila jača i na kraju sam uspjela. Najteže mi je bilo gledati utakmice i treninge sa klupe ili tribina. Nemoć koju osjećaš dok gledaš ekipu i ne možeš im pomoći se ne može porediti ni sa čim".

Svi pehovi koji su je zadesili nisu je obeshrabrili, tako da joj je taj period uprkos povredama bio jedan od najdražih.

"Ekipa je bila odlična, kao i treneri sa kojima smo radili, imali smo dobru timsku hemiju i bilo je uživanje trenirati sa trenerima, takvim saigračicama, među kojima bih izdvojila Natašu Mikić i sestre Delić, od kojih sam kao mlađa igračica najviše naučila", naglašava mlada Banjalučanka.

Do kraja kratkotrajne karijere nastupala je još za Plej-of i Orlove, koji su joj bili posljednja stanica. Tu je imala priliku prvi put učiti trenerski zanat od Mušićeve i upoznati čari košarke sa neke druge strane.

"O trenerskom poslu sam oduvijek razmišljala, ali vidjećemo šta nosi budućnost.

Ne igram košarku više od godinu dana, a trenutno radim kao fizioterapeut u dva košarkaška kluba: Mladom Krajišniku i Feniksu i srećna sam što sam na neki način ipak ostala u košarci. Naravno da nije isto kao biti igrač, ali je uvijek zadovoljstvo biti dio kolektiva, pogotovo onog u kojem si nekad stasavao kao igrač. U mom slučaju to je Mladi Krajišnik", zaključila je studentica na Univerzitetu Apeiron za fizioterapeuta. Ona je na kraju izdvojila osobu od koje je mnogo naučila, a koja nije više među živima - Draganu Vuković.

Football news:

10 years of Suarez's great save: hand saved Uruguay at the 2010 world Cup
Sane signed a contract with Bayern until 2025 (Fabrizio Romano)
Thorgan Hazard will be number 10 for Borussia next season
Simeone on Griezmann's playing time: at Atletico, 3 minutes is very important. We lost the Champions League final like that
Griezmann looks like a parody of himself. Ex-coach of Sociedad about Antoine in Barca
Hakimi spent the super season in Dortmund, belonged to Real Madrid, and ended up at Inter
Undress and have dinner with us. Karembeu about how the players of Real Madrid joked Casillas