Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Velika Britanija će spaliti neupotrebljivu anticovid opremu, pet milijardi dolara odlazi u dim

Vlada Velike Britanije planira spaliti ogromnu količinu neupotrebljive osobne zaštitne opreme kupljene tijekom pandemije koronavirusa, a čija se vrijednost procjenjuje na 4,7 milijardi eura, priopćila je u petak nadzorna organizacija za javnu potrošnju.

Ideja o spaljivanju maski za lice, kirurških haljina i druge osobne zaštitne opreme nije impresionirala nadzorni odbor.

Komisija istražuje kako je Vlada potrošila četiri milijarde funti, odnosno 4,7 milijardi eura, na osobnu zaštitnu opremu koja se mora baciti jer je neispravna ili ne ispunjava standarde Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi AP.

Parlamentarni odbor za javnu nabavku rekao je da Vlada planira mjesečno odložiti 15.000 paleta opreme kombiniranjem recikliranja i spaljivanja.

"Troškovi odlaganja viška i neupotrebljive opreme, kao i utjecaj na životnu sredinu su nejasni“, napominje komitet.

Pat Cullen, izvršni direktor Kraljevskog koledža medicinskih tehničara, optužio je Vladu da "pretvara milijarde funti u dim".

Komitet je utvrdio da je Ministarstvo zdravlja u prvoj godini pandemije izgubilo 75 posto od 12 milijardi funti (oko 14,1 milijardi eura) koje je potrošilo na osobnu zaštitnu opremu i to zbog "napumpanih cijena i neispravnih proizvoda".

Zastupnica opozicijske Laburističke stranke Meg Hillier, koja predsjedava odborom, rekla je da je saga oko osobne zaštitne opreme "možda najsramotnija epizoda u odgovoru Vlade Velike Britanije na pandemiju".

Ministar u Vladi Robin Walker priznao je u petak da su "greške napravljene" na početku pandemije. Međutim, rekao je da je to bila "potpuna situacija bez presedana" u kojoj su se zemlje širom svijeta borile da nabave zalihe tijekom zdravstvene krize.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.