logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Veliki broj boraca u SBK treba psihosocijalnu pomoć

Kantonalna uprava za borce SBK već duže vremena želi napraviti registar boraca sa psihosocijalnim problemima te im kroz saradnju sa domovima zdravlja i bolnicama osigurati besplatno liječenje. 

Kantonalna vlada je na današnjoj sjednici usvojila program i kriterije za psihosocijalno liječenje boraca i izgradnju psihosocijalnih centara, a kako je kazao direktor Uprave Esad Crnica, u SBK je veliki broj boraca treba psihosocijalnu pomoć.

- Mi smo u više navrata tražili da se formira registar pri domovima zdravlja u tri regije - Lašvanskoj, Lepeničkoj i Vrbaskoj. Kantonalna uprava će osigurati sredstva, a domovi zdravlja ili bolnice bi trebali odrediti osoblje i prostor pod nadzorom gdje bi izdavali potrebne lijekove koji bi, naravno, bili pod ključem - rekao je Crnica.

On je dodao da je veliki problem što, s obzirom na sredinu u kojoj živimo, veliki broj boračke populacije se ne javlja redovno ljekarima.

- Onda se događaju stvari koje se događaju. Nismo još naišli na razumijevanje te program i kriterije svake godine obnavljamo, da možemo istog momenta reagirati i da za sve pripadnike boračke populacije osiguramo lijekove koje im neuropsihijatri propišu. Kako ih okolina ne bi drukčije gledala, lijekove bi podizali članovi porodica. Imamo veliki broj takvih boraca na području Kantona - kazao je Crnica.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže kako je protekli rat donio snažne traume borcima.

- Nažalost, rat je donio posljedice i tim ljudima treba pomoć. Potreba za izgradnjom centara postoji i Vlada će i dalje podržavati izgradnju centra na Vlašiću koji je u poodmakloj fazi, a koji će određene populacije boraca moći koristiti - rekao je Lendo.

Themes
ICO