Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vesna na svojoj plantaži u Usori uzgaja 140 vrsta rajčice i 70 paprike, sve bez kemijskih dodataka

Usprkos suši, ali i nedovoljnim poticajima, poljoprivrednici se ne predaju. To je i jedna od osobina vrijednih ljudi. Među njima je i Vesna Bošnjak iz Usore, koja na svojoj plantaži uzgaja 140 sorti rajčice. Među njima je i onaj crne boje, kao i 70 vrsta paprike. Klijenata ne manjka i to iz svih krajeva zemlje, piše federalna.ba.

Vesnina bašta u Sivši u Usori nadaleko je poznata po brojnim vrstama rajčice. Ove godine uzgaja 140 sorti. Dogodine planira 200. Iako je posljednjih desetljeća rajčicu gotovo nemoguće proizvesti na otvorenom, Vesna upravo to čini, i to bez kemijskih dodataka i sredstava za zaštitu.

„Žuti, crveni, tigrasti. Oblik paprike, oblik oka, oblik suze. Svaki ima svog kupca i svaki ima okus za sebe. Niti je isti na oko niti je isti po ukusu.“

Vesnina bašta više podsjeća na botanički vrt nego na komercijalni zasad.

„Salate su bile i prošle, špinat skinut, blitva skinuta. Trenutno paprika, paradajz i gorka dinja. Ima dosta paprika. Nekih 70-ak sorti. Što ljutih, što slatkih, što čili papričica, feferonki“, priča Vesna.

S malinom je, kaže Vesna, uvijek neizvjesno. Ako rodi, loša je otkupna cijena i obratno, a radnu snagu za berbu sve je teže pronaći. 

„Uvijek je nešto. Cijena je ekstra, ali je malina loša. Prošle je godine suša uništila korijen, a i ove godine, bez obzira na navodnjavanje. Sadnica sama pukne. Imam dvije žene iz Doboja koje dođu po potrebi raditi. Ovdje tražiš radnika - neće nitko.“

Vesna je odavno odlučila prekinuti suradnju s nakupcima i otkupljivačima i sama pronaći plasman za svoje proizvode. Putem Facebook stranice Vesnina bašta sama pronalazi kupce i zasad nema problema.

„Nemam problema zato što se moraš sam nametnuti Pitaš, tražiš. Kad kupi jedno, preko njega kupi drugo. Spakiram, odvezem“, objašnjava.

I ove godine Vesna dio poljoprivrednih proizvoda proda na parceli, dio na dobojskoj Zelenoj pijaci, a ostatak osuši, preradi i, opet, proda kao zimnicu.