Bosnia and Herzegovina

Vlast “po vertikali” nije nužno dobra

SDA će u Unsko-sanskom kantonu morati odustati od pokušaja promjene vlasti. Na konferenciji održanoj početkom sedmice u Bihaću parlamentarci SDA na nivou FBiH su isticali koliko su projekata dobili u Sarajevu za Krajinu, od kojih je najznačajniji bihaćki aerodrom.

Nakon toga uslijedio je pres Vlade premijera USK-a Mustafe Ružnića (A SDA), koji je svoj sastav pohvalio da ima šest puta bolje rezultate od prethodne SDA vlasti, nudeći kao dokaz ostvareni suficit od 12 miliona i činjenicu da nisu uzeli nijedan kredit a da su plaćali zatečene.

Takmičenje

Dosadašnja priča da će, ako nema vertikale u vlasti, Kantonu biti loše, stavljena je na ozbiljnu kušnju. Prvi čovjek stranke Narod i pravda u USK-u Halil Bajramović smatra ispravnom tezu da se dva nivoa vlasti, premda suprotno postavljena, mogu takmičiti u rezultatima i konačnom ishodu.

- Tako da SDA može ubirati političke poene ostvarujući projekte za Krajinu na federalnom nivou, a da se fokusiraju na lokalne izbore ove godine. Ipak, vjerujem da će SDA ponovo pokušati doći na vlast u USK-u, da je spremna i na višu cijenu, jer oni nisu naučili ulaziti u izbore ako nisu u vlasti i pri budžetima, kaže nam Bajramović.

Iz SDA se ne slažu s takvom ocjenom.

- Ne bih se složio da SDA nije u stanju da preuzme vlast u Kantonu. Međutim, nemamo namjere da se bavimo političkom trgovinom i da okupljamo zastupnike na način na koji to radi trenutna Vlada, dakle kroz zapošljavanje u javnim ustanovama i druge “usluge” plaćene iz kantonalnog budžeta. Ako ćemo okupiti većinu, onda će to biti isključivo na bazi konkretnog programa, govori nam Samir Muminović, predsjednik bihaćke SDA.

Za njega je rano da se govori o lokalnim izborima, jer smatra da u BiH ima mnogo većih i ozbiljnijih problema.

- Ako sad krenemo u predizbornu kampanju, onda ćemo samo oslabiti poziciju probosanskog bloka naspram Dodika i Čovića. Kad za to dođe vrijeme, SDA će sasvim sigurno odrediti najkvalitetnije kandidate, negdje samostalno, a negdje u saradnji s drugim strankama, dodaje Muminović.

Kao primjer uspješne suradnje navodi Pomak i gradonačelnika Šuhreta Fazlića u Bihaću. Međutim, ostaje nejasno hoće li Fazlić imati podršku SDA za drugi mandat. Bajramović vjeruje da će SDA imati svog kandidata, te da će Fazlić morati priznati da je načinio grešku koalirajući sa SDA.

Vratili smo Bužim

Podsjećamo, Fazlić je nedavno za Oslobođenje izjavio da je, zbog projekta Aerodroma Bihać, a radi koalicije sa SDA, spreman braniti svoju odluku po cijenu političke karijere. Njegovo podbacivanje leđa itekako ide u korist SDA, makar Pomak ne bio dovoljan za preuzimanje kantonalne vlasti. A povratak SDA u vlast na lokalnom nivou odavno je počeo, govore u SDA.

- Prošle godine na prijevremenim izborima u Bužimu vratili smo poziciju načelnika, iako je protiv nas bila široka politička opozicija i Vlada USK-a sa zajedničkim kandidatom. Dakle, i građani i drugi politički subjekti su prepoznali naš rad, prije svega na federalnom nivou, zaključuje Muminović.